A Jobbikban folyamatosan robbannak ki a botrányok a számukra vereséget hozó április 8-ai választás után. A párt új elnököt választott Sneider Tamás személyében, aki csak nagyon szoros eredménnyel tudta legyőzni riválisát, Toroczkai Lászlót. Bár Sneider Tamás hírhedt radikális múltjáról, ma már a Vona Gábor-féle néppárti irányvonalat képviseli. Ellentétben Toroczkai Lászlóval, aki visszaállította volna a Jobbik nemzeti jellegét. Ám a pártelnökválasztás után még inkább felpörögtek az események. A Toroczkai László oldalán álló Dúró Dórát kizárták a párt parlamenti frakciójából. Ezután Toroczkai közösségi oldalán írásban rögzítette a pártszakadást; azt írta: a pártok jönnek, mennek.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Dúró kizárásakor kiderült, hogy még a Vona Gáborhoz papíron hűséges frakcióban sincs egység a párt irányvonalával kapcsolatban, sok jobbikos képviselő nem zárta le magában a kérdést. A jobbikos képviselők közel negyede nem támogatta Dúró kirúgását a frakcióból – emlékeztetett az Origo.

A Jobbik 26 parlamenti képviselőjéből csupán 20 szavazott Dúró Dóra kizárására. Négy képviselő Dúró maradására szavazott, egyikük érvénytelenül voksolt, és egy érvénytelen szavazat is érkezett.

Kifejezetten meglepő az eredmény, hiszen Vona alaposan megválogatta, kik lehetnek bent az Országgyűlésben. Az Origo pártbéli forrásai azt rebesgetik, többkörös rostán kellett átmenni ahhoz, hogy valaki elnyerje az azóta megbukott politikus kegyét. Márpedig a 26 képviselőből hat ilyen-olyan formában nem támogatta, hogy Dúrót kirúgják maguk között. Ha figyelembe vesszük, hogy az egyik vélhetően maga Dúró, akkor is a jobbikos politikusokok ötödéről van szó. Amennyiben ehhez hozzávesszük a Jobbikban eluralkodó általános hangulatot, mi szerint erősen terror alatt tartják politikusaikat többek között a pártközpontból érkező telefonhívásokkal, írta a portál.

Ha Dúró kirúgását ellenezték, otthagynák a frakciót is? – teszi fel a kérdést az Origo. Toroczkai László szövetségese szerdán elárulta, nem tudja, kik hagynák ott a frakciót, erről nincs információja. Ehhez képest az Origóhoz eljutott egy lista azokról a jobbikos politikusokról, aki kiálltak Dúró Dóra mellett.

Apáti István, Hegedűs Lóránt Gézáné, Szávay István, Volner János

Az Origo forrása ráadásul úgy látja, hogy a radikálisok nyolc-kilenc fővel számolhatnak, ha a végleges szakadásra sor kerül, a többiek egyértelműen Vona hívei. A portál értesüléseire egyik politikus sem reagált nyilvánosan a cikk megjelenése óta.

A teljes cikk az Origón olvasható.