Népszabadság értesülése szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) közösen készítette elő azt a keddi akciót, amelyben az NNI gazdaságvédelmi főosztályának nyomozói házkutatást tartottak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának irodájában. Az NNI kora délután kiadott közleménye szerint a rendőrség befolyással üzérkedéssel gyanúsítja Szabó János rektort. Rajta kívül gyanúsítottként hallgatott ki a rendőrség még két civilt.

Nemzetvédelmi Egyetem Hivatalos rendőrségi források nem erősítették meg, de nem is cáfolták a lapnak azon értesülését, amely szerint a rendőri akció kezdetén dulakodás alakult ki a házkutatás biztosítására kirendelt különleges egység és Szabó között. Szabó állítólag ellenszegült, mire a kommandósok földre vitték és megbilincselték, ekkor sérült meg könnyebben az arcán.

Egyidejűleg több magánlakásban és családi házban is házkutatást tartott a rendőrség.

A Népszabadság úgy tudja, a gyanúsítás szerint Szabó János kvázi megzsarolt egy nemzetközi céget, hogy befolyásos rendőrségi kapcsolataival tönkreteszi őket, ha nem az általa javasolt biztonsági szolgálattal kötnek szerződést. Ha létrejön az üzlet, a biztonsági cég bevételéből feltételezések szerint a rektor is részesült volna. A lap úgy tudja, a neves nemzetközi cég fordult a rendőrséghez, a nyomozók pedig a katonai elhárítással közösen kezdtek titkos, majd nyílt információgyűjtést a rektor ügyében.

Névtelenséget kérő rendőrségi források a Népszabadság érdeklődésére leszögezték: a nyomozásnak semmi köze a Nemzetvédelmi Egyetemhez, és az eljárás nincs összefüggésben a BKV gyanús végkielégítései és tanácsadói szerződéseiben folyó nyomozáshoz.

A Népszabadság úgy tudja, a rendőrségnek és a katonai elhárításnak olyan információi is vannak, amelyek azt valószínűsítik, hogy nemcsak a mostani ügyben érintett nemzetközi cégnek tett „visszautasíthatatlannak látszó„ ajánlatot a tábornok.

(Népszabadság)