A Greendependent Fenntartható Megoldások Egyesülete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete 2010 májusában indította el a „Nagycsalád – kis lábnyom” című kampányát, mely a családokat, azon belül is a nagycsaládosokat célozza meg. A program keretében a családok környezet-, klíma- és energiahasználati tudatosságát szeretnék növelni, valamint ezen keresztül a szén-szegény életmód népszerűsítését.

A kampány első lépéseként országszerte képzéseket tartottak a jelentkezőknek, melyen eddig összesen 400 család vett részt. A tanulási folyamat során bemutatták, hogy egy társadalom energiafogyasztását nem csupán az energiához kapcsolódó szokások, azaz pl. a fűtés, világítás, közlekedés, befolyásolják, hanem az is, hogyan étkezünk, hogyan töltjük szabadidőnket, hogyan alakítjuk ki szűkebb és tágabb környezetünket. A képzések után régiós koordinátorok segítségével – akik a NOE régiós titkárai közül kerültek ki -, valamint a rendszeresen megjelenő elektronikus hírlevéllel és kiadványokkal támogatják a képzésben résztvevőket a szükséges tudás megszerzésében és megőrzésében.

A program másik, jelentős állomása a szintén országosan meghirdetett energiatakarékossági verseny. A verseny 6 hónapja során a résztvevőknek minden hónap elején le kell olvasniuk és az online karbon kalkulátorban feljegyezniük mérőóra állásaikat (elektromos áram, gáz, víz, gépkocsi), valamint kreatív, az egész család bevonását igénylő feladatokat kell elkészíteniük: például családi tervet arra, hogy hogyan lehet klímabarát a karácsonyi szünet, mi legyen a menü, milyen ajándékokat adjunk, vagy milyen programokat szervezzünk.

A versenyben bármely család részt vehet, regisztrálni a www.kislabnyom.hu honlapon lehet október végéig.

A családi energiatakarékossági verseny és a díjkiosztó rendezvény fővédnöke dr. Fülöp Sándor, a Jövő nemzedékek Országgyűlési Biztosa, aki a projekt sajtóbemutatóján kiemelkedő jelentőségű programként üdvözölte a versenyt. Beszédében elmondta, hogy a tudósok szerint sajnos az emberiség az ökológia három területén elérte azt a határt, amit már nem biztos, hogy vissza lehet fordítani. A három „vörös zóna” a klímaváltozás, a biodiverzitás és a világ élelmezésének kérdése. A szakértő rámutatott, hogy a „Nagycsalád – kis lábnyom” projekt értékes és valóban időszerű, az elsajátított ismeretek széles körű alkalmazása enyhíthet a problémán.

A projekthez kapcsolódóan a szervezők megmérték minden rendezvény karbon-lábnyomát. Az eddig megtartott 8 családi képzés hatásaként összesen 2 tonna szén-dioxid kibocsátás keletkezett, aminek a legnagyobb részét az étkezés és az utazások adták. Ezt a szennyezést 30 darab, 50 éves, kiterjedt lombkoronával rendelkező tölgyfa tudná semlegesíteni 1 év alatt. A kibocsátás kompenzációját a programgazdák ennek megfelelő mennyiség őshonos gyümölcsfa ültetéssel fogják kompenzálni.

Az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztató megtartása 183 kg szén-dioxid kibocsátásával járt.


A „Nagycsalád – kis lábnyom” projekt átfogó célja, hogy a családok elsajátítsák a rendszerben való gondolkodás képességét, növekedjen a környezettudatos életmód iránti igény és felhívni a figyelmet az energiatudatos, valamint fenntartható életmód tágabb összefüggéseire.

A programmal kifejezetten a nagycsaládosokat célozták meg, mert az összes CO2 kibocsátás 30%-a családoknál keletkezik, valamint az összes energia felhasználás 40%-a is itt történik. Bár a nagycsaládokban az egy főre eső ökológiai és karbon lábnyom általánosságban véve alacsonyabb, mint az egyéb háztartásokban, de ennek tudatosítása és megerősítése fontos feladat, azért is, hogy a nagycsaládokban felnövekvő generációk a kis lábnyom megőrzését fontosnak tartsák, s ezt a jövő szempontjából előnynek érezzék.

Az energia- és környezettudatos viselkedést, amely gyakran az anyagi fogyasztás csökkentésével jár együtt, a főáramú társadalom és média nem jutalmazza, bizonyos fokig akár még negatív megvilágításban is tűnteti fel. A projekt célja többek közt ennek ellensúlyozása pozitív kommunikációval, valamint az energia- és környezettudatos viselkedés jutalmazásával, megerősítésével.

A hosszú távú és multiplikációs hatást a családok egészének megcélzásán kívül úgy kívánják biztosítani, hogy a NOE munkatársai közül régiónként min. 1 személyt ún. helyi klímakoordinátor szerepre felkészítik, a szakmai támogatást a projekt során folyamatosan biztosítva. A koordinátorok a projekt befejezése után is a klíma- és energiatudatos életmód előmozdítói lesznek a NOE szervezetén belül.

GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete

A GD-t 2005-ben hozták létre magányszemélyek, azóta több nemzetközi FP7-es kutatási projektben is aktív partner, illetve számos hazai környezetvédelmi szervezettel valósított meg közös projekteket – pl. a „Leszel amit eszel” kampány Gödöllőn a fenntartható élelmiszer-fogyasztás népszerűsítése érdekében, vagy a Gödöllői klíma-klub elindítása, melyben a helyi háztartások és családok számára szervez havi rendszerességgel klubtalálkozókat a klíma- és energiahasználati tudatosság növelése és a háztartások energiafogyasztásának csökkentése céljából.

A GreenDependent Egyesület a Klímabarát Települések Szövetségének pártoló tagja.

Nagycsaládosok Országos Egyesülete

A NOE 1987-ben alakult. Célja az élet és az anyaság tiszteletére nevelés, a házasságért és a jövő generációért érzett felelősség erősítése, a nagycsaládok sajátos érdekeinek képviselete és szolgálata, a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése. Az egyesületnek jelenleg kb. 15.000 család a tagja, akik közvetlenül vagy tagegyesületen keresztül tartoznak a NOE-hoz. Szerte az országban több mint 300 helyi közösségük tevékenykedik. Hét regionális központot működtetnek: Felső-Duna (Győr), Közép-Magyarország (Monor), Dél-Alföld (Orosháza), Al-Duna (Pécs), Felső-Tisza (Püspökladány), Észak (Fót), Balaton (Nagykanizsa) . Egyesületeikben folyamatosan kb. 1500 önkéntes dolgozik. Az Egyesület központjában többféle ingyenes tanácsadó szolgálat is működik: általános jogsegély, otthonteremtés, családi és szociális ellátások, fogyasztóvédelem, gyermeknevelés.

Képviselőik jelen vannak a különféle érdekegyeztető fórumokban (pl. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanácsban, az Országos Szociálpolitikai Tanácsban, a Gazdasági és Szociális Tanácsban, a KTK, a HEFOP és a TÁMOP Monitoring Bizottságokban, Lakáspolitikai Tanácsadó Testületben. Felsőoktatási Kerekasztalban, nemzeti Egészségügyi Kerekasztalban stb.).

Képviselik a családok érdekeit az önkormányzatoknál, gyámhivataloknál, tárgyalnak az OTP-vel, az energiaszolgáltatókkal, lakásmegoldásokat próbálnak találni fedél nélkül maradt családoknak. Adományokat küldenek a rászorulóknak, és adományokat fogadnak. 2001-ben létrehozták az „Otthon segítünk” Alapítványt (http://www.otthonsegitunk.hu/), amely egy angol családsegítő szolgáltatási rendszert adaptál (Home Start).