A családi rendezvény sütőiparosok, hagyományos magyar élelmiszergyártók, kézművesek, céhműhelyek bemutatóival, kiállításokkal, gyermekprogramokkal, színpadi produkciókkal és koncertekkel várja az érdeklődőket.

A fesztivál indulása óta évente más-más történelmi korszakot mutat be a kenyér- és gasztronómiatörténet tükrében, idén Rákóczi korának felidézése köré szerveződnek az események.

A „Pékek utcájában” múltidéző bemutatókat tartanak, lesz sütőiskola, ahol el lehet lesni a fortélyokat a szakemberektől; kipróbálni a kovászolást, dagasztást, tésztahajtogatást, a fonást, a tésztakészítés technikáit. Az érdeklődők Magyarország legjobb pékjeitől kérhetik el a termékek receptjeit.

A programot kézművesfoglalkozások és vásár, céhműhelyek, pékjátszóház, malmok, színpadi produkciók és koncertek színesítik. A kalandra vágyók részt vehetnek dunai hajózáson, íjászaton, falmászáson, továbbá rendkívüli erőd- és kazamatatúrákon.

Délelőtt Mikes Kelemen halálának 250. évfordulója alkalmából „Kenyér és étkezési kultúra Erdélyben a XVIII. századtól napjainkig” címmel kiállítás nyílik a Kenyérmúzeumban.

A Monostori Erőd építése során egy 4000 négyzetméteres pékséget hoztak létre, amelynek csak a felét rendezték be. Ez a katonai pékség a polgári kenyérgyáraknál mintegy 100 évvel korábbi, kemencéin 1946-ig sütötték az úgynevezett „prófuntot”, azaz komiszkenyeret, a katonák fő eledelét.

Az erőd egykori péksége alatti magtár helyén található a nyolc helyiségből álló Kenyérmúzeum. Ezen az 580 négyzetméteren helyezték el a Sütőipari Emléktár gyűjteményét. A jelenleg romos állapotban lévő pékség még működőképes állapotba hozható, és múltját tekintve a világon egyedülálló élő múzeummá alakítható.

A Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének kezdeményezésére a Sütőipari Emléktár anyaga 2001-ben került a Monostori Erődbe. Minden évben – március 15. és november 15. között – várja a látogatókat egy-egy történelmi kor sütőipari sajátosságainak bemutatásával és állandó kiállítással.

(MTI)