A baloldali szervezetek keddi tájékoztatóján kiderült: megállapodtak az egyéni választókerületek elosztásáról is, az összefogáshoz Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök a DK egyéni jelöltjeként csatlakozik.

Mesterházy Attila újságírók előtt azt mondta: intenzív, gyors és eredményes tárgyaláson vannak túl, amely arról szólt, hogyan lehet felépíteni egy „új köztársaságot”, orvosolva a szociális, gazdasági és demokratikus válságot. Szerinte az egyezség nem jelenti a pártok identitásának feladását, de a közös célok érdekében közösen fognak cselekedni.

Bajnai Gordon azt mondta: az összefogás a kormányváltás elemi feltétele, mert a választási rendszer „összekényszeríti az összes demokratát”. Hozzátette: nehéz másfél hét áll mögöttük, voltak elvi, politikai és szervezeti vitáik, ám meg tudták kötni azokat a kompromisszumokat, amelyekre az összefogás létrehozásához szükség volt.

„Jó megállapodást kötöttünk, amelyet jó szívvel lehet vállalni, amelynek a céljaiért teljes erővel lehet és érdemes dolgozni” – közölte a sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke a megegyezést úgy értékelte, hogy az nem három párt, hanem a széles demokratikus ellenzék megállapodása.

A volt kormányfő kijelentette: Mesterházy Attila kiváló vezetője lesz a listának és a tárgyalások során mutatott erényei meggyőzik a választókat, hogy jó miniszterelnök válik belőle. Azt is mondta, hogy a kampány arca az MSZP elnöke lesz.

A Magyar Liberális Pártot vezető Fodor Gábor szerint több mint három éve antiliberális kormányzás folyik, ők azonban újra erőssé szeretnék tenni a liberális értékrendet, ennek érdekében kötöttek kompromisszumokat.

Bajnai Gordon kérdésre elismerte, voltak vitáik például arról, hogy Gyurcsány Ferenc rajta legyen-e a közös listán, de ezek nem személyes viták voltak. A kormányváltás ügye pedig – folytatta – fontosabb bármely személyi kérdésnél.

„A múlttal kapcsolatos vitáink nem árnyékolják be a jövővel kapcsolatos elképzeléseink alapvető közelségét, legtöbb ponton azonosságát” – válaszolta Gyurcsány Ferenc arra, hogy milyen álláspontot alakítanak ki például a kettős állampolgárságról szóló népszavazás és a 2006-os rendőri fellépések ügyében.

A DK tudomásul veszi, hogy például a kettős állampolgárság ügyében az MSZP és az Együtt-PM véleménye eltér az övétől. Miután ebben a kérdésben kisebbségben vannak, nem akarják és nem is fogják kinyitni ezt a kérdést a kampányban – közölte.

Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea mögött a lista következő tíz helyén szocialista politikusok kapnak helyet.

Az újságíróknak kiosztott megállapodásban nevek – a szavazólapon is megjelenő első ötöt kivéve – nem szerepelnek.

A szocialisták korábban már döntöttek a listás helyek sorrendjéről, ennek értelmében a közös listán is az első tíz helyezett között lehet Botka László választmányi elnök, Tóbiás József frakcióvezető-helyettes és Gúr Nándor alelnök.

Az Együtt-PM a 16. és a 36. helyet kapta meg, majd még öt pozíciót a negyvenedik és a hatvanadik hely között. A DK Gyurcsány Ferencen kívül öt politikust nevezhet meg az első hatvanból (19., 26., 39., 45., 57. hely), míg Fodor Gábor liberális pártjának az 58. hely jutott még.

A most megkötött megállapodást még szentesíteniük kell a pártok döntéshozatali fórumainak is: az MSZP szombaton választmányi ülést, várhatóan egy héttel később pedig kongresszust tart.

(mti)