A magyar szabályozás megtorpant, de a világ nem állt meg – erről győződhettünk meg a 2013. április 17-21. között Frankfurtban megrendezett 17. Nemzetközi Passzívház Konferencián és a konferenciát kísérő szakkiállításon. Mexikótól Skandináviáig a világ minden tájáról érkeztek szakemberek, hogy bemutathassák projektjeiket, újításaikat. Jelentős előretörés tapasztalható az angolszász országokban, főleg Angliában, de az USA és Kanada is felkerült a passzívház „térképre”.

A konferenciát hagyományosan a Passzívház Intézet (PHI) szervezte, idén Frankfurtban tartották. A Nemzetközi Passzívház Konferencia történetében másodszor rendezték meg Frankfurtban, nem véletlenül. A várost a „passzívházak fővárosának” is nevezik, mivel Frankfurt vezetése korábban elkötelezte magát a passzívház „szabvány” mellett, és közpénzből csak ebben a minőségben építenek. Már több mint 1000 otthont, számos iskolát, óvodát és egyéb középületet építettek fel passzívház minőségben, és hatalmas új fejlesztések megindításáról döntöttek.

Több mint 1000 szakember vett részt a nemzetközi rendezvényen a világ 50 országából, idén már a kínai nyelv is az egyik munkanyelvvé vált, jelezve a hatalmas ország kiemelt érdeklődését a téma iránt. Kína északi részén található Harbin városában építik fel a világ első passzívház gyárépületét, mely meg fog felelni a világ egyik legszigorúbb épületenergetikai követelményrendszerének.

JELENTŐS ÉRDEKLŐDÉS VOLT TAPASZTALHATÓ A MEDITERRÁN TÉRSÉG ORSZÁGAIBÓL IS: GÖRÖGORSZÁG, SPANYOLORSZÁG, PORTUGÁLIA ÉS OLASZORSZÁG ELŐADÁSOKKAL ÉS RÉSZTVEVŐKKEL KÉPVISELTETTE MAGÁT A NEMZETKÖZI SEREGSZEMLÉN, ÉS AZ OKTATÁS ÉS MINŐSÍTÉS IS ELINDULT EZEKBEN A „SZERENCSÉS KLÍMÁJځH ORSZÁGOKBAN.

TERMÉSZETESEN NÉMETORSZÁG IS JELENTŐS PROJEKTEKKEL KÉPVISELTETTE MAGÁT, EMLÍTÉSRE MÉLTÓ AZ ELSŐ PASSZÍVHÁZ MÚZEUM, MELYET RAVENSBURGBAN ADTAK ÁT 2013 MÁRCIUSÁBAN.

Dániában 2015-től csak passzívházakat lehet építeni, Belgiumban pedig már 2014-től ez lesz a követelmény, Angliában pedig 2016-tól csak ‘zéró karbon’ épületeket lehet építeni.

Magyar passzívházak

A magyar színeket Szekér László építész képviselte, a PAOSZ (Passzívházépítők Országos Szövetsége) elnöke előadásában ismertette a magyar megépült passzívházakat és a legújabb törekvéseket. Magyarország – méreteihez képest nincs elmaradásban a világ többi országához képest, az eddig megépült kb. ötven passzívházunkkal a középmezőnyben foglalunk helyet, és nincs szégyenkezni valónk a régió más országaihoz képest sem.

SZAKKIÁLLÍTÁS ÉS ÉPÜLETLÁTOGATÁSOK

SZÁMOS PASSZÍVHÁZ ÉPÜLETKOMPONENS IS LÁTHATÓ VOLT AZ ÁPRILIS 19-20. KÖZÖTT LÁTOGATHATÓ SZAKKIÁLLÍTÁSON, MELYEN TÖBBEK KÖZÖTT PASSZÍVHÁZ NYÍLÁSZÁRÓK, HŐCSERÉLŐS SZELLŐZŐ BERENDEZÉSEK, HŐSZIGETELŐ ANYAGOK VOLTAK MEGTEKINTHETŐK, VALAMINT TÖBB INNOVÁCIÓ IS BEMUTATÁSRA KERÜLT. A KONFERENCIÁT KÖVETŐEN PEDIG TÖBB PASSZÍVHÁZAS HELYSZÍN FELKERESÉSÉRE NYÍLT MÓD A KONFERENCIA RÉSZTVEVŐINEK.

FELÚJÍTÁSOK ÉS MEGÚJULÓ ENERGIA

A PASSZÍVHÁZAK A KÖRNYEZETVÉDELEMHEZ ÉS A REZSIKÖLTSÉGEK CSÖKKENTÉSÉHEZ IS HOZZÁJÁRULNAK. KIEMELT TÉMA VOLT A RÉGI ÉPÜLETEK FELÚJÍTÁSA, MELYRE FRANKFURT VÁROSÁBAN IS SZÁMOS PÉLDA TALÁLHATÓ.

A passzívház-technológia a megújuló forrásokkal ötvözve lehetővé teszi az EU által is szorgalmazott „közel nullah energia követelményszint elérését, mely hamarosan kötelező lesz a tagállamok számára, de a konferencia résztvevői a környezet megóvása miatt már most ilyen épületek építését sürgették. Óriási az építészek felelőssége a fenntartható jövő érdekében, ezért egy memorandumot terjesztettek elő az „Új építés jegyében, melyhez várják a csatlakozó aláírásokat: www.memorandum-NeuesBauen.com

Energiahatékonyság a kulcs az energiaforradalomhoz – jelentette ki Dr. Wolfgang Feist fizika professzor, a konferencia főszervezője. Ennek egyszerű oka van; a legjobb energia a fel nem használt energia: nem kell megtermelni, tárolni, szállítani – és a környezeti hatása is nulla. Az épületek üzemeltetésére fordítják az összes felhasznált energia több mint egyharmadát Németországban, és hazánkban sincs ez másképpen – miközben a fűtésre fordított energia (a legnagyobb tétel) 90 százaléka megtakarítható lenne a passzívház-technológia alkalmazásával. Ez a megtakarítás a gazdaságba áramolva fellendülést hozhatna, fenntartható módon.

Passzívház Úttörő Díj

A konferencián átadták az energiahatékony építés úttörőinek szánt életműdíjat is, idén az 1973-ban elsőként megépített dán zéróenergiás kísérleti ház alkotói vehették át a rangos kitüntetést. A „Passzívház Úttörő Díjat” 2013-ban Vagn Korsgaard professzor és Torben Esbensen kapta.

A PASSZÍVHÁZ TERVEZŐ CSOMAG, PHPP 8-AS VERZIÓJA IS DEBÜTÁLT A KONFERENCIÁN, ÉS BEMUTATTAK EGY ÉPÍTÉSZETI SZOFTVERT IS, MELY A PHPP MODELLEZÉSÉT SEGÍTI ELŐ.

A KONFERENCIA 100 ELŐADÁSÁBÓL SZÁMOS DOLGOZAT FOGLAKOZOTT A PASSZÍVHÁZAK TRÓPUSI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TÖRTÉNŐ ÉPÍTÉSÉVEL ÉS MÉRETEZÉSÉVEL, VALAMINT A PASSZÍVHÁZAK ÉS FENNTARTHATÓSÁG KÉRDÉSKÖRÉVEL.

A 18. NEMZETKÖZI PASSZÍVHÁZ KONFERENCIA HELYSZÍNE AACHEN LESZ, 2014. ÁPRILIS 25-26. KÖZÖTT RENDEZIK MEG. TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: WWW.PASSIVHAUSTAGUNG.DE

A MAGYAR PASSZÍVHÁZ KONFERENCIÁRA PASSZÍVHÁZAK ÉS ENERGIAHATÉKONY ÉPÜLETEK CÍMMEL IDÉN IS NOVEMBERBEN KERÜL SOR BUDAPESTEN, A NEMZETKÖZI PASSZÍVHÁZ NYÍLT NAPOK HAZAI PROGRAMSOROZATÁHOZ KAPCSOLÓDVA. A MAGYAR KONFERENCIÁN A LEGÚJABB MAGYAR PROJEKTEK ÉS FEJLESZTÉSEK MELLETT NÉHÁNY KÜLFÖLDI ELŐADÓT IS VÁRNAK A SZERVEZŐK.