Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A kerületben Karsay Ferenc fideszes politikus maradt a polgármester, ám a választások olyan eredménnyel zárultak, amely nyomasztó ellenzéki többséget ígért a testületben. „Béna kacsa” állapot várt elvileg a polgármesterre, hiszen rajta kívül öt fideszes képviselő jutott be a 17 fős testületbe. Olyan pletykákat is lehetett hallani, hogy az ellenzéki összefogás Karsay Ferenc leváltására készült, amelynek fél év után jött volna el az ideje.

A képviselőtestület tegnapi alakuló ülésén azonban két MSZP-s politikus, Dankóné Hegedűs Jolán és Daróczi Károly is a Fidesszel együtt szavazott. Így tett az ellenzéki blokkból Jurás László, az Ipartestület képviselője is.

Tudni kell, hogy Dankóné alpolgármester lett, Daróczi Károly pedig a testület szociális bizottságát vezeti majd. Jurás László is bizottsági elnök lett, jóllehet ezt a posztot akkor is megkapta volna, ha az ellenzékkel szavaz.

Mindezzel együtt nem csupán kiegyenlítődtek az erőviszonyok, de úgy tűnik, hogy a mérleg a polgármester, illetve a Fidesz-KDNP-s városvezetés felé billent.

A 8. választókörzetben jövő januárban ráadásul megismétlik a választást, és ha ott fideszes győzelem születik, akkor még erősebb pozícióban tudhatja magát Karsay Ferenc.

A momentumos Havasi Gábor ingerülten reagált a történtekre, a választáson ő volt az ellenzéki összefogás polgármester-jelöltje. Árulásról írt Facebook-bejegyzésében, egyben cselekvésre szólította fel az MSZP vezetését.

Nem is késlekedett a szocialisták főhadiszállása. Tóth Bertalan, a párt országos és Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke még tegnap este felszólította Dankóné Hegedűs Jolánt és Daróczi Károlyt, hogy adják vissza mandátumukat és azonnal távozzanak a pártból.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Karsay Ferenc

Eközben Karsay Ferenc arról beszél, „csak az lehet ellenzéki, aki nem akar a kerületért dolgozni”. A polgármester ígéri, továbbra is kíváncsi minden ügyben, minden képviselő véleményére, és a demokrata.hu-nak megerősítette: a pártpolitikánál sokkal többre tartja a kerületért végzett munkát. Úgy érzi, hogy a három ellenzéki, de a Fidesszel szavazó képviselő is ezt értette meg: ezek a politikusok lokálpatrióták és nem pártkatonák.

Információink szerint az húzódik az eset hátterében, hogy a nagy győzelem tudatában olyan osztozkodásba kezdett a Momentum és a DK, amelyből kihagyta az összefogás minden más pártját és testületét. A Momentum bizonyult radikálisabbnak a vitában, hajthatatlanul és mereven ragaszkodott saját követeléseihez. A polgármester is elmondta honlapunknak, hogy a választást követő egyeztetések és tárgyalások során a Momentum volt az, amellyel sehogy sem tudott dűlőre jutni.