Az Index információi szerint Bokros Lajos adoptálása után a 2010-es választásra készülve újabb liberális fordulattal próbál népszerűséget szerezni az MDF.

A lap úgy tudja, Dávid Ibolya pártelnök és a kedden hivatalosan is kampányfőnökké kinevezett Somogyi Zoltán, a Political Capital korábbi vezetője már rábólintott a Retkes Attila vezette Szabad Demokraták Szövetségével való szoros választási együttműködésre.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a jelenleg az 5 százalékos bejutási küszöb alatt tanyázó demokrata fórumban a nyári EP-választáshoz hasonló nagy dobásra készülnek annak érdekében, hogy az országgyűlési választás előtt ismét magukra vonják a figyelmet, és ezzel a párt ismét átlépje az 5 százalékos határt. Tavaly nyáron az MDF meglepő húzással emelte be EP-s listavezetőnek Bokros Lajost, a Horn-kormány pénzügyminiszterét. Bokros a kampányban a gazdasági válság megoldó embereként szerepelt, és meghozta a pártnak a mandátumhoz szükséges támogatást.

Bokros múltja azonban durván megosztotta az amúgy is belső vitáktól terhelt MDF-et. Az elkeseredett konfliktusok és a retorziók miatt a pártban egész megyei szervezetek ürültek ki, váltak működésképtelenné, a fővárosban pedig állandósultak az ellentétek, decemberben öt kerületben oszlatták fel a pártszervezeteket.

Az emberhiány megoldása, és a figyelemfelkeltés szempontjából is kapóra jött a parlamenti frakcióját vesztett SZDSZ tárgyalási hajlandósága. A kapcsolatfelvétel tényét eddig tagadták, ám a hírek szerint a megbeszélések már gyakorlatilag megegyezésközeli állapotban vannak.

Az Index információi szerint a megállapodás lényege, hogy az SZDSZ nem indul önállóan a tavaszi országgyűlési választásokon, nevét sem használja. A párt vezetői az MDF listáin kaphatnak helyet, egyéniben pedig közös jelölteket indít a két párt. A lap értesülései szerint a 176 egyéni körzet egyharmadában, 60-70 helyen állíthatnak jelöltet a szabad demokraták, Budapesten az arány fordított lehet. A fővárosban, jóllehet az eddigi tervek szerint Dávid Ibolya az V. kerületben, Herényi Károly pedig a VII.-ben indulna, 20-nál is több körzetben szabad demokrata jelölt indulhat MDF-SZDSZ színekben. A legújabb hírek szerint viszont az a legvalószínűbb, hogy Dávid nem lesz egyéni jelölt, a párt ezzel megúszhatja, hogy Rogán Antal körzetében kelljen próbálkoznia a pártelnöknek.

Az MDF országos listáján az SZDSZ elnöke, Retkes Attila kaphatja a 7. helyet, és a 15. helyre is a szabad demokraták jelölhetnek. A megállapodás alapján az őszi önkormányzati választásokon az MDF nem állít önálló főpolgármester-jelöltet, hanem az SZDSZ jelöltjét támogatja majd.

Hogy az ki lesz, egyelőre még kérdéses. SZDSZ-es források szerint a szabad demokraták jelölhetik a közös budapesti listavezetőt, minden bizonnyal azt, akit ősszel főpolgármesternek is indítana. Az MDF viszont kikötötte, hogy a listavezető nem lehet olyan személy, akit egyértelműen a szabad demokratákkal azonosítanának a választók. Úgy tudjuk, hogy Simonyi András volt washingtoni nagykövettel tárgyalnak az indulásról.

A két párt tárgyalásairól már a múlt héten kiszivárogtak értesülések. Az akkori feltételezések szerint az MDF anyagi gondjai indokolták a megállapodást. Értesüléseink szerint azonban ez nem igaz, az MDF anyagi helyzete megoldott. Az egyeztetések menetét ismerő forrásaink szerint Debreczeni József jelölését a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc anyagilag is támogatta, ahogy jelentős forrásokat ajánlott fel a Szociáldemokrata Párt elnöke, az MSZP színeiben parlamenti képviselő milliárdos, Kapolyi László is. Úgy tudjuk, a két forrás az MDF kampányköltségeinek 90 százalékát fedezi.

Az MDF országos listájának hatodik helyére Kapolyi embere kerül, aki bejutása esetén átadná képviselői helyét a milliárdosnak.

Az MDF-nek az SZDSZ szervezeti hátterére van szüksége. A szabad demokraták segítségére szorulnak a kopogtatócédula-gyűjtésben és kiemelt segítséget várnak a szabad demokratáktól a főváros mellett Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Somogy megyében.

Az SZDSZ szempontjából azért előnyös a megállapodás, mert a párt önállóan esélytelen lenne a parlamentbe kerülésre. Budapesten azonban még vannak tartalékaik, és bázisuk is, ezért az önálló országgyűlési választási indulást beáldoznák az önkormányzati választásokért.

Az MDF és az SZDSZ vezetői szerdán tárgyalnak a megállapodásról. Az Index értesülései szerint már csak az egyes jelöltek személyéről van vita a két párt között, a megállapodás tényét akár a következő napokban hivatalosan is bejelenthetik.

Az Index információi szerint tavaly ősszel még az SZDSZ mostani vezetésével összeveszett, régi ismert pártvezetők akartak szövetséget kötni az MDF-fel. A Magyar Bálint alapította és Kuncze Gábor által is támogatott, Szabadelvű Polgári Egyesületnek nevezett csoport azonban hiába próbálkozott. A fórumosok most kikötötték, hogy a korábban kormányzati szerepet vállaló SZDSZ-esek közül senki sem lehet közös képviselőjelölt.

(Index)