A lakás forgalmi értéke a szaktárca besorolása szerint a 22 millió forintot sem éri el, így mentes a vagyonadó alól. A II. kerületben, Buda tetején épülő örökpanorámás luxusingatlan pedig még épül. Az egyes becslések szerint 300-400 millió forint értékű villa így csak akkor válik adókötelessé, amennyiben a pénzügyminiszter megkapta az ingatlanra a használatbavételi engedélyt és az jogerőre is emelkedik.

A Pénzügyminisztérium törvénytervezete szerint egyébként a milliárdos Gyurcsány Ferenc sem számít vagyonosnak. A szemlőhegyi villában lakó volt kormányfőnek ingatlanadót azért nem kell fizetnie, mert vagyonnyilatkozata szerint továbbra is csak a pápai 50 négyzetméteres lakótelepi lakás tulajdonosa.

Nem kell számolgatnia Veres János volt pénzügyminiszternek sem, annak ellenére, hogy vagyonnyilatkozata szerint három családi ház, egy társasházi lakás és két üdülő teljes vagy részbeni tulajdonosa. A nyírbátori, debreceni, vásárosnaményi, valamint hajdúszoboszlói ingatlanok egyike sem éri el a szaktárca besorolása alapján a 30 millió forintot.

Kapolyi László is elkerülheti az ingatlanadót. A milliárdos szocialista politikusnak – vagyonnyilatkozata alapján – nincs a tulajdonában lakóépület, papíron csak bérli az ingatlant, ahol lakik. Erdője, szántója és gyümölcsöse ugyan van, de azok az ingatlanok nem adókötelesek.

(hírTV)