Balsai elmondta, a Fővárosi Bíróság egyik ítélete nyomán a Fidesz jogi szakértői ismét vizsgálják az újbóli perindítás lehetőségét a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédében is jelzett „trükkök százai” miatt.

Mint ismert, a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete szerint a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) nyilvánosságra kellett hozni az Európai Uniónak elküldött, de a magyar nyilvánosság elől eddig eltitkolt adósság- és hiányszámokat.

Balsai István és képviselőtársa, Áder János 2006 őszén egyszer már feljelentést tett az ügyben, ám beadványukat az ügyészség akkor elutasította. Keresetükben a fideszes képviselők arra hivatkoztak, hogy a kormányzati pénzügyi szakemberek és a politikai vezetés ugyan tisztában volt az ország valós költségvetési helyzetével, az országgyűlési választások miatt azonban nem a hiteles adatokat tették közzé.

Balsai István a bíróság mostani ítéletére reflektálva úgy fogalmazott: „szívós védekezés” után a KSH-nak fel kellett adnia azt az álláspontját, hogy nem nyilvános, úgynevezett „közbülső anyagról” van szó.

„Most már a bíróság is megállapította, hogy a magyar kormány 2006 óta orránál foga vezeti nemcsak a magyar közvéleményt, hanem az európai intézményeket is” – jegyezte meg Balsai István.

(fidesz.hu)