Hutiray Gyula városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztését a képviselők a közgyűlés szerdai, rendkívüli ülésén 26 igen szavazattal és 3 tartózkodással fogadták el.

Somfai Ágnes (LMP) és Bánsághi Tamás (MSZP) azt kifogásolta, hogy a projekt lebonyolításával a Budapesti Közlekedési Központot bízták meg. Az LMP-s képviselő ez ügyben módosító indítványt is benyújtott, amelyben kezdeményezi, hogy az építészkamarát is vonják be a a munkálatokba. Hutiray Gyula úgy válaszolt, az építészekre később, a tervezésnél lesz majd szükség.

Az elfogadott javaslat szerint korábban már ki akartak írni egy tervpályázatot, de ez elmaradt, ugyanakkor egy hasonló pályázat kiírása szakmailag indokolt és időszerű. Hutiray Gyula hangsúlyozta, Budapest fejlődésének újjászervezését a Duna felől kell megkezdeni, meg kell fordítani azt a folyamatot, amelyben a Duna nem a városrészek „éltető ütőere”, hanem kényszerű határa lett.

A fejlesztés-tervezés elsődleges célja az előterjesztés szerint a Duna partjainak revitalizációja, a folyóhoz kapcsolódó területek fejlesztése.

A pályázatot két munkaszakaszban (városszerkezeti és városépítési) szakaszban bonyolítják le, a határidő 2013. január 15-e, az eredményhirdetés egy hónappal később várható. A tervpályázatra a közgyűlés csaknem 100 millió forintot különített el.

(MTI)