A programban résztvevő egyik szakképzési intézményben, a kilencedik kerületi Fáy András Technikumban tartott sajtótájékoztatón Pölöskei Gáborné elmondta, hogy az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) program keretében országosan összesen 34 helyszínen 96 milliárd forintnyi forrás áll majd rendelkezésre a szakképzési központok fejlesztésére és eszközbeszerzésére.

Hirdetés

Az intézményfejlesztési program a szakképzési rendszer átalakítását szolgáló kormányzati tervek harmadik pillére – fogalmazott.

A szakképzés új alapokra helyezésének első lába a humán erőforrás-fejlesztése volt, ami az oktatók történelmi léptékű bérfejlesztését és a magas minőségű továbbképzés lehetőségének hozzáférését jelentette – mondta, hozzátéve, hogy a módszertani fejlesztések elsajátításához létrehozták az Innovatív Képzéstámogató Központot (IKK), ahol továbbképzéseket szerveznek az oktatóknak.

Korábban írtuk

Elmondta: az oktatás tartalmi részét is meg kellett változtatni, hogy a gazdasági szereplők által támasztott változó igényeket, velük együttműködve, beemeljék a tananyagba. A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a szakképzés nem csak a gazdaság szereplőit szolgálja, hanem egy karrierlehetőség is a diákok számára.

Azzal, hogy összekötöttük a felsőoktatással és az okleveles technikus képzéssel, a szakképzés mára a mérnökképzés előszobájává vált. Ezt jól mutatja, hogy 7500-ról 17 ezerre nőtt a felsőoktatási intézményekbe felvettek száma – emelte ki.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára elmondta: a megújult Országos Építészeti Tervtanács ellenőrzi az intézmények felújítási terveit. A projektben konzorciumi partnerként résztvevő Építési és Közlekedési Minisztérium felel a projektben a tervezéssel és kivitelezéssel összefüggő feladatokért.

A program keretében a Szily Kálmán Technikum és Kollégium épületének teljeskörű felújítása és energetikai korszerűsítése révén az épület prímenergia felhasználása 30 százalékkal csökkenhet – ismertették. A Fáy András Technikumban a meglévő két tanműhely bontása után alternatív hajtásláncú gépjárművek oktatásához tanműhelyt hoznak létre, továbbá energetikai korszerűsítéseket is végrehajtanak. A kivitelezési munkálatok a két technikumban várhatóan 2026-ban fejeződnek be.

A másik három intézményben – Bánki Donát Technikum, Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Technikum, Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum – nagy értékű eszközök beszerzésére kerül sor a programnak köszönhetően.