A jóvátételi adót azoknak kellene megfizetniük, akik korábban a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezető tisztségviselői vagy a párt vezető szervezeteinek, illetve politikai apparátusának tagjai voltak.

Ezt a Fidesz-frakció sajtóosztálya tudatta az MTI azon kérdésére, hogy mikorra készülhet el a jóvátételi adóról szóló törvényjavaslat normaszövege.

A sajtóosztály tájékoztatása szerint Lázár János október 25-ére hívta egyeztetésre a parlamenti frakciók vezetőit, illetve a képviselőcsoportok delegáltjait. A megbeszélés célja a Fidesz-frakció által előkészített javaslat „ismertetése és megvitatása”, valamint a Jobbik által a témában korábban benyújtott indítvány megtárgyalása – közölték.

A jóvátételi adóról a Fidesz hétfői frakcióülése után beszélt Lázár János, kifejtve, hogy az adó kivetését ,56-os szervezetek kezdeményezték, majd Wittner Mária fideszes parlamenti képviselő terjesztette a kormánypárti képviselőcsoport elé, amely még nem döntött róla. A befolyt pénzt ,56-os szervezetek támogatására és ,56-os túlélők megsegítésére fordítanák. Jóvátételi adó terhelné az egykori munkásőrök nyugdíját is.

(MTI)