Már több mint 50 érdekvédelmi szervezet támogatja a Liga Szakszervezetek sztrájkfelhívását, amelyhez a Magyar Szociális Fórum 54 szervezete is csatlakozott.

Több tízezren sztrájkolnak szerdán szerte az országban, az este hat órára hirdetett Kossuth téri tüntetés résztvevőinek számát pedig 10 ezerről 50 ezerre emelték a szervezők.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: delegációjuk kedden folytatni akarta a tárgyalásokat a kormány képviselőivel, a másik fél azonban elzárkózott ettől.

Az elnök hangsúlyozta: a megmozdulás pártpolitikától mentes, ha a politika mégis „ráül” az eseményre, az a politika hibája.

Gaskó István hangsúlyozta: össztársadalmi érdek, hogy ne lépjenek be az üzleti alapú biztosítók az egészségügybe, és kiszámítható legyen a nyugdíjrendszer.

November 21-én szerdán a vasutasok, a pedagógusok, valamint a Volán- és a Ferihegyi Repülőtér több szakszervezetéhez tartozó dolgozók sem veszik fel a munkát néhány órára.

Szerdán reggel 6 és 12 óra között hatórás sztrájkot tartanak a vasutasok a szárnyvonalak bezárása elleni tiltakozásul a Vasutasok Szakszervezete és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete szervezésében.

A volánosok elsősorban a korkedvezményes nyugdíjazás szabályainak megváltoztatása ellen tiltakoznak a sztrájkkal, de a Liga Szakszervezetek többi követelésével is szolidárisak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt ajánlja tagságának, hogy szolidaritásuk jeléül vegyenek részt a Liga tiltakozó akciójában, de a sztrájkban való részvételről intézményi szinten döntsenek. A Független Rendőr Szakszervezet tagjai is ott lesznek a szerda délutáni budapesti demonstráción – közölte Pongó Géza főtitkár.

A Rába Munkavállalók Szakszervezete szerdán 14.20 és 15.20 óra között egyórás figyelmeztető sztrájkot tart. A demonstráción részt vesz a Munkástanácsok Országos Szövetsége is.

(inforadio.hu)