A csobaji önkormányzatnak jelenleg 25 millió forint tartozása van, az egészségügyi éjszakai ügyelet díját hónapok óta nem tudják kifizetni.

„Például Tokajnak tartozunk egymillió forinttal az orvosi ügyeletért. Nem azért nem fizetjük ki, mert nem akarjuk. Hálásak lehetünk Tokajnak, hogy eddig türelmesek voltak„ – fogalmazott Szögi Imre polgármester. Hozzátette: tart attól, hogy egyszer beszedetik és akkor, se bért, se segélyt nem tudnak majd fizetni.

Kifizetetlen számláik a hitelek ellenére is halmozódnak. „Tartozunk a gázosunknak, az iskolában lévő konyhának, tartozunk a beszállítójának, a húsosnak, a tejesnek, a péknek” – mondta el a polgármester. Szögi Imre szerint az ősz elejére működésképtelenné válhat az önkormányzat, így ha nem kapnak egy nagyobb összegű segítséget, akkor az iskola beindítása is veszélyben forog.

A tokaji kistérség 11 települése van hasonló helyzetben, az állami normatívák már messze nem fedezik kiadásaikat, sok helyen a béreket, azok közterheit és a szociális segélyeket sem tudják időre átutalni.

„Az önkormányzatok kivéreztek. Nincsenek tartalékaik, vagyonaikat eladták. Kötvényeik vannak, hiteleik vannak. Nem képesek törleszteni a hiteleiket, és az a vész fenyeget, hogy kikapcsolják a közvilágítást” – mondta el Májer János Tokaj polgármestere. Hozzátette: leállhat az intézményekben a gázellátás és megszűnhet az orvosi ellátás is.

A polgármester szerint a finanszírozást nem lehet tovább csökkenteni, mert az a közigazgatás összeomlásához vezet. A kormány a 2009-es évi költségvetésben az önkormányzatoktól több mint 100 milliárd forintot vett el, jövőre pedig újabb 120 milliárd forintos megszorításra vállalt kötelezettséget az IMF-fel és az unióval kötött hitelszerződés módosításában.

(hírTV)