– Ebből a folyamatból nem vonhatják ki magukat a gazdasági társaságok sem, ez irányú elkötelezettségüknek jó bizonyítéka a környezet- és energiatakarékos technológiák felelősségteljes hasznosítása és a megújuló energiaforrások felhasználása – tette hozzá az államtitkár.

A „Testközelben a felelősség – CSR-ról négyszemközt” című rendezvényen a szakpolitikus kifejtette: a kormány energiapolitikája alapvetéseiben és támogatási rendszeriben is ösztönöz olyan célkitűzéseket, beruházásokat, amelyek esetében járulékos haszonként jelentkezik a gazdasági társaságok számára a társadalmi felelősségvállaláshoz köthető eszközrendszer. A lokális lehetőségekre épülő, helyi munkahelyeket teremtő, a régióban élők számára fenntartható szolgáltatásokat kínáló rendszerek létrehozásának és megújításának ösztönzésével, támogatásával a kormányzat anyagilag is hozzájárul ezekhez az eredményekhez, azonban csak a kormánytól várni megoldást, nem vezethet eredményre – tette hozzá Bencsik János.

Ebben a folyamatban az önkormányzatokra is jelentős feladat hárul, kiemelten fontos ugyanis, hogy ez a szektor is elmozduljon a fenntartható energiagazdálkodás irányába. Szerencsére erre már vannak biztató jelek, példaértékű kezdeményezések Csongrád megyében is – utalt Bencsik János délelőtti hódmezővásárhelyi látogatására. A településen több KEOP pályázaton – összesen közel egymilliárd forint értékben – támogatott projekt helyszínét is megtekintette, köztük az Erzsébet Kórház épületét, ahol nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés történik majd, illetve tájékozódott a település közvilágítási rendszerének LED-es technológiára cseréléséről is. Ezek mind olyan beruházások, amelyek viszonylag gyors megtérülésüket követően hozzájárulnak majd a város, és a fenntartott intézmények gazdaságos üzemeltetéséhez – mondta el hallgatóságának az államtitkár.

A konferenciát követően Bencsik János Csongrádon a városvezetőkkel, a megyei közgyűlés elnökével és a térség országgyűlési képviselőjével találkozott, akik ismertették az államtitkárral a település megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos terveit, majd a helyszínen is megmutatták neki a felújításra váró geotermikus kutat. A város KEOP támogatással modernizálja a kút berendezéseit, és új fogyasztókat is bekapcsol a távfűtési rendszerbe. A beruházásnak köszönhetően több önkormányzati fenntartású intézménynek is csökkennek a fűtési költségei. A látogatás végén Bencsik János elmondta: mind Hódmezővásárhelyen, mind Csongrádon látta, hogy az önkormányzat vezetése komolyan veszi a lakosság szemléletformálásában betöltött szerepét és számos, megújuló energiaforrások használatára és energiatakarékosságra ösztönző fejlesztést is elkezdtek , amelyek a közösség egészének hasznára válnak a jövőben.