Hirdetés

Papp László (Fidesz-KDNP) a felújított Csokonai teátrumban azt mondta, a fejlődés, a stabilitás, a környezetvédelem és a gondoskodás határozza meg Debrecen idei büdzséjét, amelynek mérlegfőösszege 230,9 milliárd forint, 27 százalékkal több a tavalyinál.

Folytatódik az elmúlt években elkezdett horizontális fejlesztéspolitika, amelynek lényege, hogy az ott lakók a város minden területén, a belvárostól a kertségekig érzékeljék a növekedést, a gondoskodást, a fejlesztést – fűzte hozzá.

Papp László tájékoztatása szerint a költségvetés négy stratégiai területe a gazdaságfejlesztés, a közlekedés és a vizes infrastruktúra fejlesztése, a környezetvédelem és a fenntarthatóság, valamint a gondoskodáspolitika, a családok védelme.

Kiemelte, hogy a tervezett költségvetés beruházási főösszege csaknem 100 milliárd forint, ami 88,6 százalékos növekedést jelent a múlt évi 52 milliárdhoz képest. Ugyanakkor az idén sem kalkulálnak hitelfelvétellel – jegyezte meg.

Korábban írtuk

Jelezte azt is, hogy erre az évre 34,5 milliárd forint helyi iparűzésiadó-bevételre számítanak, 20 százalékkal többre a tavalyinál.

Papp László ismertette: a költségvetés-tervezet működési kiadási főösszege 90,7 milliárd forint; a polgármesteri hivatalban, a kulturális és a szociális intézményekben, az intézményműködtető központnál és a közterület-felügyeletnél 17 százalékos, az óvodapedagógusoknál 32 százalékos bérnövekmény várható.

Hozzátette, szolidaritási hozzájárulásként 8 milliárd forintot fizetnek be a központi költségvetésbe, miközben 71,7 milliárd forint állami, normatív és beruházási támogatásra számíthatnak.

Gazdaságfejlesztésre 80,66 milliárdot költenek az idén – mondta a polgármester, megemlítve, hogy folytatódik a város iparterületeinek – északnyugati és déli gazdasági övezet, Határ úti ipari park, a kis- és középvállalkozások által működtetett nyugati ipari park – fejlesztése. Az ipari övezethez kapcsolódóan fejlesztik a vizes infrastruktúrát, az áramhálózatot és a közlekedést – tette hozzá.

A környezetvédelemhez kapcsolódó beruházások közül kiemelte a panelfelújítási programot, amelyre 500 millió forintot költenek ebben az évben, új kezdeményezésként pedig 200 millió forintos ráfordítással megkezdődik az épített örökség felújítási programja is Debrecenben.

A városi költségvetés-tervezet részleteit az elkövetkező napokban az alpolgármesterek ismertetik, a büdzséről szóló előterjesztést február 22-én tárgyalja a városi közgyűlés – jelezte Papp László.