A több évszázados hagyományokkal rendelkező, egykor messze földön elismert nedű presztízsét a tömegtermelés évtizedei alaposan megtépázták, ezért a két bikavéres borvidék jeles termelői immár másodszor sereglenek össze, demonstrálva egyfelől a szigorú minőségi szabályok betartásával, de az egyéni kreativitásnak, az egyes pincészetek saját filozófiájának szabad teret hagyva készülő, másfelől a két borvidék és az egyes termőhelyek sajátosságait jól kifejező magyar borkülönlegesség újjászületését. Az elismertség visszaszerzése érdekében Egerben és Szekszárdon a két borvidéken alkotó vincellérek közös akaratából egyaránt akkurátus helyi bikavér-rendelkezések születtek, melyekhez egyre inkább egységes borstílus, arculat, üzenet társul, jól felismerhetővé és más boroktól jól megkülönböztethetővé, egyedivé téve e házasításokat. Az egri termelők megalkották a szigorú fajtaválasztékot, ezek lehetséges arányát, a terméshozamot és az érlelési időt rögzítő classicus, a superior és a grand superior kategóriákat, a szekszárdiak pedig kötelezővé tették a borvidék emblematikus fajtájának, a kadarkának használatát. A két borvidék ma már nem annyira versenytárs, mint inkább szövetséges a bikavér régi jó hírének helyreállításában. A munka eredményéről a borisszák huszonöt kiváló termelő nedűit ízlelgetve meggyőződhetnek február 21-én 17 és 21 óra között a fővárosi Corinthia Hotelben (Bp. VII. Erzsébet körút 43.)

Jegyek, egyéb információk: http://www.vinoport.hu/?node=6486

Ágoston Balázs