Orbán Viktor bejelentette, 2018-ig újabb hatezer munkahelyet hoznak létre Pécsen, amivel a városban elérhető lesz a teljes foglalkoztatás. A kormányfő a Modern Városok Program keretében látogatott a baranyai megyeszékhelyre, ahol együttműködési megállapodást írt alá Páva Zsolt polgármesterrel.Orbán Viktor becsületbeli kérdésnek nevezte, hogy sikeres várossá tegyék Pécset, valamint megtartsák azt a bizalmat, melyet a polgármester és csapata a legutóbbi önkormányzati választáson elért.

Felidézte, a kormány 45,7 milliárd forint adósságot vállalt át a várostól. Amíg egy ember vállát adósság nyomja, addig a saját munkájából más gyarapodik; Pécs esetében is ez volt a helyzet – fogalmazott a kormányfő. A miniszterelnök örömét fejezte ki, hogy a város túljutott ezen a helyzeten, így már lehet beszélni a jövőről.

A kormányfő elismerését fejezte ki azért is, hogy sikerült a közszolgáltatást végző cégeket Pécsnek visszaszereznie. Orbán Viktor gratulált azért is, hogy nemsokára befejeződik a Harman cég beruházása, és július 1-től 400 új munkahely jön létre.

A kormányfő felidézte, 2010-ben azt vállalták Páva Zsolt polgármesterrel közösen, hogy 2014-ig 6000 új munkahelyet hoznak létre Pécsen. Ezt teljesítettük is – tette hozzá.

Bejelentette, 2014-ben pedig azt vállalták, hogy 2018-ig újabb 6000 munkahelyet hoznak létre, amivel a baranyai megyeszékhelyen elérhető lesz a teljes foglalkoztatás.

A miniszterelnök emlékeztetett, Pécsen korábban volt egy konzultáció, ahol megkérdezték a helyieket, hogy mit tartanak fontosnak, és hogyan rangsorolják a város előtt álló feladatokat. A pécsiek a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés kérdését tették az első helyre, a másodikra egy új vásárcsarnok megépítését, majd az aquapark és szabadidőközpont felépítése következett.

A mai tárgyalások középpontjában is a gazdaságfejlesztéssel és munkahelyteremtéssel kapcsolatos kérdések álltak – mondta el a kormányfő. Közölte, azt javasolják a városnak, hogy az aquaparkkal vonják össze a szabadidőközpont megépítését, ezeket egy területen valósítsák meg. Az ehhez szükséges forrásokat a kormány örömmel bocsátja rendelkezésre – jegyezte meg.

Orbán Viktor bejelentette, 2016-ban elkezdődik az M6-os út országhatárig történő megépítése, és még ebben a ciklusban elindul az M60-as építésének a folytatása. A tárgyaláson szó volt az ipari parkról is. A miniszterelnök elmondta, a szükséges területeket megvásárolják, és felépítik az ipari csarnokokat. A déli területen minimum 90 hektáros iparipark-bővítésről állapodtunk meg. Lesz elegendő ipari parki területe Pécsnek ahhoz, hogy komoly beruházásokat tudjon vonzani – fűzte hozzá.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a kérdések közül előkerült a nukleáris létesítmények és Pécs viszonyrendszere is. A kormányfő aláhúzta, a pécsiek nélkül nem lehet ilyen kérdésekben dönteni. Várjuk, hogy Pécs városa és a környező települések döntésre jussanak – fűzte hozzá.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a tárgyaláson szóba került az egyetem is, melyet a miniszterelnök Pécs legnagyobb erősségének nevezett. Elmondta, jelenleg 2300 külföldi fizetős diák tanul Pécsen, a tervek szerint megteremtik annak a feltételét, hogy ez a szám 5000-re nőjön.

A miniszterelnök a Zsolnay negyedet Magyarország egyik nagy kulturális sikerének nevezte. A szolgáltatások, a kulturális teljesítmény színvonalából nem fogunk engedni a jövőben sem – szögezte le.

Orbán Viktor köszönetet mondott azért, hogy Pécs az elmúlt években mindig jó partnere volt a kormánynak, és reméli, ez az együttműködés folytatódni fog.

A megállapodással kapcsoltban Páva Zsolt hangsúlyozta, az aláírt dokumentum egy fontos és hosszú út végére tesz pontot. A polgármester felidézte, ez az út nem volt könnyű, hiszen 2009-ben az időközi polgármester választás után a helyzet nem volt derűs; el volt adósodva Pécs, elavult volt infrastruktúra, és rossz hangulat ülte meg a várost. Ebből sikerült nagyon sok munkával, a kormány segítségével kilábalni – fűzte hozzá.

(fidesz.hu)