Két MSZP-s képviselő kilépett a pécsi közgyűlés szocialista frakciójából, így 15 év után a jobboldal került többségbe. Pécs polgármestere azt mondta, ezzel könnyebbé válik majd a munkája. Így azok a szigorítások is, amelyektől több tízmilliós megtakarítást remél.

Annak ellenére, hogy az MSZP ma délelőtt együttműködést ajánlott fel az új polgármesternek, közleményük szerint a város jövője szempontjából meghatározó ügyek közös sikerre vitele érdekében két képviselőjük mégis otthagyta a frakciót, és egy már korábban távozott társukkal együtt Baloldali Szövetség Pécsért elnevezéssel új frakciót alapított. Vezetőjük, Sarkadi Gábor a döntést azzal indokolta, hogy „Pécs lakosságáért, érdekeiért dolgoznak tovább a közgyűlésben”

A frakció egyik tagja, Juhász István hozzátette, a polgármester kompromisszumokkal létrejövő programjához akarnak segítséget nyújtani. Ezzel tizenöt év után a jobboldal került többségbe a pécsi közgyűlésben.

„Semmit nem ír át ez az új frakció. Nyilvánvaló, hogy ez a helyzet könnyíti a munkámat, ez nem vitás, de semmi több relevanciája nincs” – kommentálta az új frakció létrejöttét a város új polgármestere. Páva Zsolt délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, hogy kezdeményezi az önkormányzati cégek felügyelő bizottsági létszámának csökkentése mellett az úgynevezett tanácsnoki rendszer megszüntetését – ezzel a címmel jelentős támogatás jár a képviselőknek -, és ettől több tízmilliós megtakarítást remél.

(MR)