Az index.hu szerdán írt arról, hogy a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozást folytat a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Kozma utcai központi temetője és kegyeleti osztálya, a Chevra Kadisa (szentegylet)könyvelésével kapcsolatban.

Az index.hu információi szerint sikkasztásra és kettős könyvelésre utaló dokumentumok kerültek elő a temető könyvelésében, abban nem szereplő, számla nélküli sírhelyvásárlásokra és a nyilvántartásból hiányzó temetésekre derült fény.

Mint írták, a nyomozás egy idős nő ügyéhez kötődik, ő 2010 májusában veszítette el a testvérét, és a temető irodájában a családi kriptába történő temetkezésért 900 ezer forintot fizetett. Ezután ugyanott 600 ezer forintért rendbe hozatta a kriptát, majd fél évvel később, tekintettel betegségére, előre megvásárolta a saját sírhelyét is félmillió forintért. Információik szerint a befizetésekről „betemetési jog vásárlás” címén a Chevra Kadisa pecsétjével ellátott papírokat kapott, pénztári bizonylatot azonban nem.

A cikk szerint egy másik hitközségi, a temető ügyeit ismerő informátor azt mondta, hogy a Kozma utcai temetőben a hitközséghez tartozókat rendezett papírokkal temették el, más esetekben azonban „a temetés le volt papírozva, de az összegnek csak egy része került be a chevra könyvelésébe”.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a BZSH-hoz érkezett bejelentés alapján haladéktalanul elrendelt vizsgálat megállapította, a Kozma utcai temetőben történt visszaélésekről szóló beadvány alapos volt. Mint írták, „egy arra nem jogosult személy a BZSH-t illető pénzösszeget vett át, és arról olyan nyugtát állított ki, amelyen nem a hivatalos pecsét szerepelt. Az átvett összeget ekkor nem fizették be a főpénztárba”. A vizsgálat megállapításai után a Kozma utcai temető vezetője a hiányzó összeget befizette a főpénztárba, munkaviszonyát pedig megszüntették – tették hozzá. A Mazsihisz hangsúlyozta: a további vizsgálat, az esetleges büntetőjogi felelősség megállapítása, az elkövetők felelősségre vonása a nyomozó hatóság és a bíróság feladata.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI-nek a pénzügyi visszaélésekről szóló hírekkel kapcsolatos megkeresésére csütörtökön annyit közölt, hogy sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a X. kerületi kapitányság. A BRFK a nyomozás érdekeire hivatkozva további információt nem kívánt adni.

(MTI)