Internetes aláírásgyűjtésbe kezdett a békés nemzeti ünnepek védelméért az Oikosz Alapítvány. A kezdeményezők azt szeretnék, hogy „nemzeti megemlékezéseinket, ünnepeinket ne gyalázhassa meg a gyülekezési szabadságra hivatkozva sem szervezet, sem magánszemély”.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

„Politikai hovatartozástól függetlenül elfogadhatatlan számunkra, hogy egyesek erőszakos módon, füttyögéssel, zajongással súlyosan megsértik egy közösség méltóságteljes megemlékezéshez és ünnepléshez való jogát” – írja Nagy Ervin, az Oikosz Alapítvány elnöke.

„2017. március 15-én ennek alapesetét tapasztalhattuk. Egy hangos kisebbség a véleménynyilvánítás jogára és a gyülekezési jogra hivatkozva egy megemlékező, ünneplő közösség érzéseit, méltóságát, illetve az ehhez fűződő jogait sértette meg” – emlékeztetnek Juhász Péter és sípoló társai akciójára.

Mivel a jelenlegi törvényi, jogszabályi környezet lehetővé teszi március 15-i ünnepség megzavarásához hasonló esetek megismétlődését, a petíció kezdeményezői szükségesnek tartják a jogszabályok megváltoztatását olyan módon, hogy ne csak az egyén, hanem a többség, illetve a természetes közösségek szabadságjogai is gátat szabhassanak az egyén szabadságjogainak.

A petíciót IDE KATTINTVA írhatják alá.

demokrata.hu