A végzős tanulók kibocsátása, valamint a kezdők eskütétele és az oktatási intézmény alapításának huszadik évfordulója alkalmából rendezett eseményen Pintér Sándor hangsúlyozta, az ifjú rendőrök szolgálatba állására nagy szüksége van az országnak.

A belügyminiszter úgy fogalmazott, érezze magát fenyegetve mindenki, aki a törvényeket megszegve mások életét, testi épségét, anyagi javait veszélyezteti.

„Rendet akarunk, csak a törvényes rend keretein belül fejlődhet az ország gyorsan, és csatlakozhat Európa vezető országaihoz” – tette hozzá.

Ezen cél érdekében szigorították a törvényeket, megemelték 3500 fővel a rendőri létszámot, és hatékonyabbá tették a rendőrség működését – mutatott rá.

A tárcavezető azt mondta, elvárja a most végzettektől, hogy fiatalos lendületükkel vegyenek részt a kormány célkitűzéseinek megvalósításában, a jobb közbiztonság megteremtésében.

Kitért arra is, hogy a rendszerváltást követően az ország más típusú rendet, más típusú rendőrséget akart. Ezek az igények maguk után vonták a rendőrökkel szembeni társadalmi és szakmai elvárások változását. Magasabb műveltségű, szakmailag képezettebb, törvényesen, szakszerűen intézkedő rendőrökre volt igény.

Egy egységes elven működő, korszerű, a kor jogi, technikai, szakmai követelményeinek megfelelő, iskolarendszerű oktatást kellett kialakítani. Az országos rendszer részeként ezt biztosította és biztosítja ma is a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola – magyarázta.

Hangsúlyozta: az intézménynek meg kellett teremteni az érettségin alapuló minőségi rendőrképezést, amely Magyarország történetében először adott szakmai végzettséget a hallgatóknak – itt Miskolcon -, és meg kellett felelni a mennyiségi elvárásoknak.

Az elmúlt 20 évben csaknem 9 ezer rendőr fejezte be iskolai tevékenységét a borsodi megyeszékhely iskolájában, amely 1993-as megalakulása óta tudatos, tervszerű munkával folyamatosan fejlődött, figyelt a tehetséggondozásra, a minőségre.

Megjegyezte: gratulál az eredményekhez, ugyanakkor azt mondta, „ne feledjék el, mindig, mindent lehet jobban csinálni”.

(MTI)