Fotó: Fidesz, Facebook (szerk.)
Hirdetés

Mint a lap kifejti, a Fehér Ház most ragaszkodik ahhoz, hogy azzal a feltétellel csatlakozik az Ukrajnának nyújtandó tervezett hitelhez, ha Oroszország vagyonát legalább három évig befagyasztják. Ha az USA csatlakozik a programhoz, akkor az EU által fizetendő összeg csökkenhet, de Magyarország – az egyetlen G7-ország – nem egyezett bele, hogy a pénzügyi szankciókat az amerikai választásokig meghosszabbítsák.

„Orbán azzal fenyegetőzik, hogy akadályozza az Ukrajnának nyújtott segélyeket. (…) Kitalált egy módszert, hogy Trump, ha novemberben visszatér a Fehér Házba egy második ciklusra, kikerülhesse (a részvételt. – a szerk.) az Ukrajnának nyújtott hitelben” – írta a lap.

Egy meg nem nevezett európai tisztviselő szerint Orbánra nyomást gyakorolnak, hogy változtassa meg a véleményét, de nem adja fel.

„Ha Brüsszel és Washington együtt írja alá a 35 milliárd eurós adósságot, akkor egy újraválasztott Trump évekig akarata ellenére kénytelen lesz részt venni benne. De ha az adósságot az USA nélkül hagyják jóvá, akkor nem lesz ilyen kötelezettsége” – írta a lap, amely ezt „ajándéknak” nevezte Trump számára.

Korábban írtuk

A Fehér Ház eredetileg az uniós szankciórendszer módosításától tette függővé a részvételt, amely előírja, hogy az Európában lévő orosz vagyonokat legalább három évre be kell fagyasztani. Magyarország később megvétózta a tervet, és ragaszkodott ahhoz, hogy a szankciókat félévente megújítsák. Ez arra kényszerítette az Európai Bizottságot, hogy egy alternatív tervet javasoljon, amely szerint az EU általános költségvetéséből legfeljebb 35 milliárd eurót kellene előteremteni, amihez a legtöbb uniós tagállam támogatására van szükség – írja az Orosz Hírek.