Fotó: MTI/Vajda János
Klemm József, a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Közösségének (KMÚEK) tiszteletbeli elnöke és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b-j) a KMÚEK találkozóján Sátoraljaújhelyen 2024. május 22-én

Potápi Árpád János szerint ha ezek nem történnek meg, a magyarság fizikai jelenléte szűnhet meg Kárpátalján. Nem tudni hány éven keresztül folyhat még a két és fél éve tartó háború, melynek gazdasági, politikai, társadalmi és egyéb következményei erre a tájegységre napi szinten érezhetők – tette hozzá.

Hirdetés

Hangsúlyozta, a kormány számára az a legfontosabb, hogy a választáson olyan erők győzzenek a Kárpát-medencében és Európában, amelyek békepártiak, és azon vannak, hogy a fegyveres konfliktusnak mielőbb vége legyen.

Az államtitkár kiemelte, az önkormányzati választásoknak is „óriási tétje van”, és az a legfontosabb, hogy a magyar politikai erők érdekképviselete minden szinten erős maradjon. Ha az nem erős, akkor a többi intézményrendszert sem lehet erősen megtartani – jegyezte meg.

Erdélyben is mindent meg kell tenni a magyarság, a magyar választók aktivizálása érdekében és fontos, hogy ezek az erők a helyi önkormányzaton belül, községben, megyei, majd országos szinten is erősek legyenek – mondta.

Potápi Árpád János megjegyezte, ahol több magyar politikai képződmény vagy párt van, ott csak úgy lehet érvényesülni, ha azok a különböző választásokon száz százalékosan összefognak – tette hozzá.

Korábban írtuk

Ilyen pozitív példa most Erdély és ilyen volt a Vajdaság vagy Horvátország, ezzel szemben Szlovákiában van egy nyolc és fél százalékos magyar közösség, mely nem tud egy öt százalékos parlamenti pártot a szlovák törvényhozásba bejuttatni – jelezte. Kiemelte, azon kell dolgoznia a magyarságnak, hogy ezek a helyzetek megoldódjanak, és a magyar érdekképviselet minden szinten megvalósuljon.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, a magyar kormány alaptörvényben rögzítette, hogy felelősséget visel a határon túli magyarságért, de egyben államalkotó tényezőként ismeri el az országban élő nemzetiségeket.

Elmondta, az elmúlt években a nemzetpolitika nemcsak az alapok megteremtésére törekszik, hanem arra is, hogy olyan hálózatokat építsen, melyek szövetként szövik be a Kárpát-medencét. Ilyen hálózatként említette a magyar médiát, az oktatást és a kultúrát is.

Az államtitkár közölte, azért hogy a magyarok minden régióban képviseltetve legyenek, azon területeknek, melyek még nem az Európai Unió tagjai a Fidesz-KDNP közös listája biztosít befutó helyeket. Ez így van Kárpátalja és Vajdaság esetében is – mondta.

Klemm József, a KMÚEK tiszteletbeli elnöke köszöntőjében ismertette a szervezet tevékenységét, eredményeit és elmondta, a közösség jövőre lesz húszéves.