A látogatás apropója az volt, hogy a kommunista munkatábort éppen hetven éve zárták be, majd emlékparkként épp 27 éve nyitották meg a helyszínt. David Pressman megjegyezte: a tájba vésett fájdalmas történelem – a független hangok elnyomása és büntetése – emlékeztet bennünket arra, hogy milyen fontos és sürgős kiállnunk a demokratikus értékek, a szabadság és az emberi méltóság mellett.

Hirdetés

David Pressmantől kérdezni is lehetett az esemény alatt, a Telex kérdésére pedig elmondta, ő „nem ellenünk van, csupán aggódik Magyarországért, és szó sincs arról, hogy beleszólna a magyar belügyekbe.”

Az egyik oka annak, hogy Budapesten kívül is sokat járok, az az, hogy a magyarok közvetlenül tőlem is hallják, mi az, amit az Egyesült Államok fontosnak tart és tesz. Amit az újságokban olvas, a tévében láthat, a rádióban hallhat, az többnyire a kormányzati üzenet terméke. Ez néha személyesen rólam, néha az Egyesült Államok politikájáról szól. Néha aggasztó, mennyire ellenséges a magyar kormány hozzáállása az amerikai kormányhoz

– mondta a nagykövet.

Az amerikai nagykövet tagadta, hogy bármikor is külső nyomást próbált volna helyezni Magyarországra, korábbi cselekedeteiből ennek pont az ellenkezője rajzolódik ki. Kevesebb mint két héttel ezelőtt például Pressman nem csak kioktatta a magyar kormányt, egyenesen Putyin-pártisággal vádolta és bírálta Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.

Korábban írtuk

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán!