Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

A független főpolgármester-jelölt a Sétáló Budapest Lánchídon megtartott demonstrációján úgy fogalmazott: nem férnek össze a politikai elittel. Sem azokkal, akik most fosztják ki az országot, sem azokkal, akik 2002 és 2010 közötti kormányzásukkal kétharmados Orbán-korszakot okoztak.

Ugyanakkor meg kívánják győzni a budapestieket, hogy dugók nélkül is van élet, sőt ott kezdődik – hangsúlyozta.

Mint elmondta, a sétálózóna megteremtése jobb levegőt, kinyíló közösségi tereket, gyorsabb tömegközlekedést és közszolgáltatásokat jelent. Az autózást nem felszámolni akarják, hanem rászorítani az autós társadalmat egy józan kompromisszumra.

Az átalakítás vesztese az agglomerációból és a budai zöldövezetből kocsival ingázó elit lesz, valamint azok, akik azt hiszik, hogy a belvárosi parkolás emberi jog. Ám ők is egy emberre szabott városi környezetet kapnak – tette hozzá.

Puzsér Róbert szerint ez egyrészt olyan baloldali fordulat, ahol az alsó 90 százalék szükségleteihez és nem a felső 10 százalék igényeihez szabják a környezetet. Másrészt egy konzervatív fordulat is, amelynek nyomán visszakapja eredeti szellemét a dualizmusban épült Budapest és egy liberális fordulat is, mert az autósok nem az idejükkel, hanem a pénzükkel fizetnek az autózásért.

Az elmúlt 30 év elitje pedig vagy enged vagy eltakarodik – fogalmazott a független főpolgármester-jelölt.

A demonstráción Várnai László, a Civil Zugló Egyesület zuglói polgármester-jelöltje azt mondta, hogy a városrész már nem is a magyar politika állatorvosi lova, hanem „állatorvosi bálnája”. A tehetetlenség és a korrupció felülírja a kerületi és a fővárosi érdekeket. Karácsony Gergely pedig eladta a lelkét a szocialistáknak, akik rendszerszintűvé tették a korrupciót Zuglóban – mondta a politikus.

Bodrog Zoltán, a Sétáló Budapest program kidolgozásának főkoordinátora a demonstráción arról szólt, hogy a program szakpolitikák számon kérhető elemeiből épül fel. Nem fogalmaz meg irreális célokat, hanem úgy alakították ki, hogy finanszírozható legyen a város aktuális költségvetéséből.

A demonstráció helyszínét a jelképesnek szánták a szervezők. Mint Puzsér Róbert fogalmazott: arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a Lánchíd egy ékszer, nem pedig autósztráda.