Az államtitkár, aki az uniós tagállamok környezetvédelemért felelős minisztereinek tanácskozásán vett részt Luxembourgban, elmondta: a tanácsülésen bemutatta a júliustól kezdődő uniós magyar elnökség környezetvédelmi programját. Mint mondta, a féléves elnökség során folytatni fogják a környezetszennyezések elleni küzdelmet, és a zöld átállás méltányos formáját szeretnék előmozdítani, a versenyképességre fókuszálva.

Hirdetés

Raisz Anikó elmondta, hogy a hétfői találkozón a tagországok elfogadták a hulladékokról szóló keretirányelv célzott felülvizsgálatára vonatkozó közös álláspontot, amelynek középpontjában az élelmiszer- és textilhulladék áll. Szavai szerint, ez a két terület azért lényeges, mert jelentős környezetterheléssel jár, ha az irányelvet nem jól alkalmazzák.

„Fontos, hogy olyan irányba lépjen fel a szabályozás, amely egyrészt végrehajtható, tehát gazdasági szempontból is értelmezhető legyen, ugyanakkor a környezetünk védelméért is jobban és hatékonyabban lépjen fel. A mai megállapodás jelentős lépés abba az irányba, hogy fenntartható módon tudjuk ezt a két területet kezelni” – jelentette ki.

Korábban írtuk

Az államtitkár kitért arra, hogy a tanácsülésen elfogadták a termékek környezetbarát jellegére vonatkozó zöld állításokról szóló irányelvtervezetet is. Raisz Anikó szerint, ez nagyon fontos „mivel a magyarok a termékek és a szolgáltatások fogyasztásával kapcsolatban egyre tudatosabbá válnak a klímaügyi, és a környezetvédelmi kérdésekben, figyelnek arra, hogy olyan termékeket, szolgáltatásokat válasszanak, amelyeknek kisebb a karbonlábnyoma, továbbá környezetbarátak, és fenntarthatóak.”

Mint mondta ez az irányelv-tervezet arról szól, hogy a gyártók vagy szolgáltatók által önként tett zöld állításokat össze lehessen hasonlítani, és meg lehessen vizsgálni, hogy valósak-e. Ez azért fontos – tette hozzá – hogy a fogyasztók ne váljanak a zöldremosás áldozatává, és tudatosan tudjanak választani a jövőben is. A tervezet meghatározza azokat a standardokat, amelyeket teljesíteni kell az ilyen állítások alkalmazásakor.

„Jelenleg a gyártók még széles körben alkalmazhatják a zöld állításokat, ezért fontos hogy a feltételeket valamilyen módon egységesítsük, és teremtsünk egyfajta összehasonlíthatóságot és ellenőrizhetőséget annak érdekében, hogy tényleg tisztában legyünk azzal, hogy a karbonlábnyom valóban kisebb-e a szóban forgó termékek esetében” – fejtette ki az EM államtitkára.