A városvezető a helyi tévé Köz-ügy című, csütörtök esti műsorában elmondta: várhatóan ősszel, a Nagyerdei Stadionnal közel egy időben kezdik el építeni az akadémia Debrecen-Pallagon kialakítandó központját, amelynek most folyik az engedélyeztetési eljárása.

„Mi arra gondoltunk a többségi tulajdonossal, Szima Gáborral egyetemben, hogy azt a pénzt, amit a Loki összefocizott, nem elköltjük, hanem az utánpótlás akadémiába tesszük – hangoztatta. – Ezzel párhuzamosan megpróbáljuk megszervezni azt a regionális szerepet, amit a Lokinak mindig szántunk.”

Hozzátette: csütörtökön Tarpa és Csenger központtal a debreceni önkormányzat, a DVSC Futballszervező Zrt. és a Debreceni Egyetem – az akadémia társtulajdonosai – szerződést kötöttek több mint hetven önkormányzattal azért, hogy a térség fiataljai közül a legtehetségesebbek Debrecenbe kerülhessenek.

„Szeretnénk, hogy a Lokiban elsősorban itteni nevelésű játékosok szerepeljenek” – emelte ki.

Rámutatott: a kormány több sportág, köztük a labdarúgás támogatására kidolgozott adóváltozásai lehetővé teszik vállalkozásoknak, hogy például a Debreceni Labdarúgó Akadémiához hasonló központoknak nyújtott támogatásukat leírhassák az adójukból egy meghatározott összeghatárig. Szerinte Debrecenben sok olyan cég van, amelynek a támogatását meg lehet szerezni.

Kitért a sport gazdasági szerepére, hangsúlyozva, hogy a DVSC jó európai szereplése Debrecen városmarketingjének többet tud hozni, mint egy több tízmilliós reklámkampány.

Azokra a kritikákra, melyek szerint túl sokat foglalkoznak a sporttal más, fontosabb ügyek helyett, úgy reagált: „a helyi társadalom szempontjából a Loki nem csak egy hobbi (…), identitást, kötődést, lokálpatriotizmust erősít.”

Az új Nagyerdei Stadionról elmondta: ez egy több célú stadion lesz, amellyel kapcsolatban kormányzati elvárás az azt körülvevő parkerdő rehabilitációja is. 2013-ra egy körülbelül 20 ezres stadionban játszhatja mérkőzéseit a DVSC – fűzte hozzá Kósa Lajos.

(MTI)