A közlemény szerint a 2024-es évre aktívabb ingatlanpiacon 110-130 ezer adásvételt vár az ingatlanközvetítő vállalat. A Duna House által becsült 7813 tranzakcióval december a harmadik legerősebb hónap volt 2023-ban, miközben általában a leggyengébbek közé tartozik az év utolsó hónapjának forgalma.

Hirdetés

Éves szinten a Duna House által becsült 91 ezer tranzakció a pontos számok beérkezése után még növekedni fog – írták.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipassnak a hazai adatai alapján a hitelpiacon is nagyon aktív volt az év vége: a pénzügyi közvetítő 67 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volument becsül 2023. decemberre, ez éves összevetésben 63 százalékos növekedés.

A Credipass szakemberei a most bejelentett önkéntes THM- (teljes hiteldíjmutató) plafon és az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatásaként 2024-ben 750-850 milliárd forintos aktív piaccal számolnak.

Korábban írtuk

Az ingatlan- és hitelpiaci szempontból is erős év végét az otthonteremtési támogatások változása okozta a cég szakértői szerint, a kifutó csok-kedvezményt még számos család igénybe vette az év végén.

A 2024-es év első kérdése pedig az, hogy mennyien vártak ki az új támogatások miatt, milyen lendületet adhat az új csok plusz, a megemelt falusi csok és babaváró hitel – fogalmaztak.