L. Simon László, aki minderről hétfői napirend előtti felszólalásban tett bejelentést, azt is elmondta, hogy az ülésre meghívást kaptak a film alkotói, a Magyar Mozgókép Alapítvány elnöke és a filmes szervezetek képviselői is.

Hangsúlyozta: a grémium mindent el fog követni a film bemutatása, „történelmünk e sötét foltjának” a megismertetése érdekében.

A képviselő sajtóhírek alapján beszámolt róla, hogy személyiségi jogokra hivatkozva fenyegette meg perrel az Uránia mozit Biszku Béla lánya, amiért a filmszínház műsorára tűzött egy dokumentumfilmet az 1956 utáni megtorlások véreskezű belügyminiszteréről. A mozi a nyomásgyakorlás miatt elállt a vetítéstől.

L. Simon emlékeztetett rá: a volt belügyminiszter – filmbeli nyilatkozata alapján – ma sem bánt meg semmit és továbbra is úgy véli, hogy Nagy Imre megérdemelte a sorsát.

„Nekünk, demokratáknak az a kötelességünk, hogy mindenféle módon segítsük az alkotók munkáját, s ha kell, biztosítsuk a jogi képviseletüket” – szögezte le a politikus, aki mindehhez az országgyűlés tagjainak a segítségét kérte.

Az MSZP képviselőihez intézve szavait, arra kérte őket, személyes kapcsolataikat felhasználva győzzék meg Biszku Bélát és családját arról, hogy ne akadályozzák a film bemutatását.

Mint mondta, az alkotás első hivatalos vetítésének és egy ehhez kapcsolódó történészi vita lebonyolításának akár a Képviselői Irodaház is helyet adhatna.

(fidesz.hu)