Az államtitkár tájékoztatása szerint természeti katasztrófa esetén a jogszabályok lehetővé teszik, hogy az idő előtti tanévzárás ellenére a tanulók megkaphassák bizonyítványaikat. Hozzáfűzte: az elmaradt tananyag pótlásáról a szeptembertől kezdődő új tanévben az iskolák gondoskodnak.

Az Oktatási Államtitkár és munkatársai kapcsolatot tartanak az érintett települések polgármestereivel, a térség országgyűlési képviselőjével és közreműködnek a szakszerű döntések meghozatalában.

Az államtitkár egyúttal felkérte az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi regionális igazgatóság vezetőjét, Ragályiné Hajdú Zsuzsát, hogy munkatársaival haladéktalanul mérjék fel, hogy az intézkedés hány iskolát, hány gyermeket érint.

Hoffmann Rózsa arról is beszámolt, hogy a kormány soron kívüli intézkedésével, gondoskodik az elöntött településekről kitelepített mintegy 1000 gyermek biztonságos elhelyezéséről.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium részéről az oktatási, valamint Soltész Miklós, szociális államtitkár egyeztetéseket folytatott a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum vezetőjével, hogy az árvízkárosult gyermekek – tanári kísérettel – 10 napra térítésmentesen a fenyegető árvíztől távol, nyugodt körülmények között tölthessék el azt az időt, amíg hazatérésük lehetővé válik.

Az érintett települések polgármesterei, jegyzői a gyermeklétszám feltüntetésével a zánkai táboroztatásra az info@oh.gov.hu e-mail címen jelezhetik igényeiket.