További kihallgatásokkal folytatódik a tavalyi SZDSZ-elnökválasztáson történt visszaélések miatt indult rendőrségi nyomozás. A BRFK sajtóügyeletétől kapott tájékoztatás szerint eddig hét embert gyanúsítottak meg azzal összefüggésben, hogy a 2007. márciusi tisztújító küldöttgyűlésen többek aláírása hamisítva került a bíróságnak leadott jelenléti ívre. A magánokirat-hamisítás miatt indított eljárásba írásszakértőket is bevontak; korábbi sajtóértesülések szerint több mint harminc – főként Borsod és Szabolcs megyei – egykori küldöttet hallgattak ki tanúként a BRFK-n.

A korábbi belső vizsgálat során több borsodi párttag állította, hogy T. Asztalos Ildikó, az SZDSZ Borsod megyei elnöke kérte fel őket a hiányzó borsodi küldöttek „pótlására”. Ezt T. Asztalos tagadta, de azt elismerte, hogy „általánosságban” felvethető a politikai felelőssége. Az ügyet kirobbantó (nem mellékesen pedig T. Asztalos Ildikóval évek óta rivalizáló) Köteles Péter miskolci küldött a Hír TV-nek azt állította, hogy Kóka János győzelme érdekében csaltak Borsodban. Igaz, az általa vádolt megyei elnök köztudottan Fodor Gábort támogatja. A vizsgálat más megvilágításba helyezte a történetet – olyannyira, hogy Fodor és több támogatója tiltakozásul ideiglenesen felfüggesztette SZDSZ-vezetőségi tagságát. A Fodor-szárny ugyanis elfogultnak tartotta azt a belső vizsgálati jelentést, amely négy álküldöttet nevezett meg. Közülük a küldöttek regisztrációját intéző megyei szervező, Lisztes Emőke elismerte, hogy T. Asztalos Ildikótól előre megkapta a „beugrók” neveit, Fürjes Judit (Lisztes segítője), illetve Kopasz Bea (Lisztes húga) is vállalta érintettségét. Fürjes Judit a szintén miskolci SZDSZ-es Kovács Attilával egy házaspár helyett „ugrott be”, állítása szerint ugyanis arra kérték őket T. Asztalosék, hogy „húzzák be az x-et Fodorra”, ők pedig ennek eleget is tettek. Kopasz Bea azzal védekezett, hogy ő „nagyon függött” T. Asztalos Ildikótól – de állítása szerint végül nem dobta be a szavazólapot, miként a barátja sem.

A négy álküldöttön kívül további nevek is elhangzottak a belső vizsgálat során – illetve kiderült, hogy több szabolcsi álküldött is részt vehetett a küldöttgyűlésen, ahol az eredmény végletesen szoros volt. Az első fordulóban döntetlen, a másodikban Kóka tizenhárom szavazattal legyőzte Fodort, aki egy évvel később, idén júniusban – a választási botrány miatt megismételt tisztújításon – két szavazattal legyőzte Kókát.

(Népszabadság)