Szabó Bálint jogász szerint Botka László szegedi szocialista polgármester hivatali vesztegetés gyanújába keveredett, rendőri vezetőket vesztegethetett meg.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Szabó Bálint a Tisza-parti városban, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság épülete előtt tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Botka László a hivatali helyzetével visszaélve, a város pénzéből helyi és megyei rendőri vezetőket korrumpálhatott.
    
Emlékeztetett arra, a szegedi önkormányzat által 2008 és 2012 között ingyenesen és jogellenesen kiosztott parkolóbérletek ügyében jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt már bírósági eljárás folyik.
    
A Likvid Kontroll Kft. vezetője szerint az önkormányzat vezetői értekezletén személy szerint Botka László döntött arról, hogy kik tartozzanak abba a kiválasztott körbe, akik bárhol és bármikor ingyen parkolhatnak Szegeden. Hozzátette: ezek között volt a városi rendőrkapitány és a megyei rendőrfőkapitány személyes használatú autója is.
    
Szabó Bálint azt mondta: választ vár arra, hogy van-e összefüggés a rendőri vezetők által kapott anyagi juttatás és a között, hogy beosztottjaik két éven keresztül ültek a nyomozás iratain, intézkedések sorát elmulasztva.
    
Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda hivatali vesztegetés megalapozott gyanúja miatt nyomozást indított, az érdemi kihallgatások kedd délután el is kezdődnek – tudatta a jogász.
    
Elmondta, az ügy miatt bejelentést tett a belügyminiszternél is, mert álláspontja szerint az intézkedések elmulasztása alkalmas volt arra, hogy megrengesse a szegedi nyomozószervekbe vetett közbizalmat.

(MTI)