Fotó: MTI/Balázs Attila
Balázs Ákos alpolgármester, Suller Attila Károlyné, a Fény Felé Alapítvány kuratóriumi elnöke és Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelõs államtitkára (b-j) a Fény Felé Alapítvány fogyatékossággal élõ emberek lakhatását segítõ projektjének zárórendezvényén az Alkotás utcában Debrecenben 2023. december 8-án.
Hirdetés

Fülöp Attila pénteken Debrecen-Józsán, a Fény Felé Alapítvány fogyatékossággal élő emberek lakhatását segítő projektzáró rendezvényén az infrastrukturális fejlesztések mellett kiemelte, hogy az otthonokban lakók döntenek saját életükről, önálló életet élnek, és ehhez minden segítséget megkapnak.

Jelezte: az országban 35 helyszínen 16 milliárd forintot fordítottak az elmúlt években a fogyatékossággal élők támogatott lakhatásával kapcsolatos beruházásokra, a Debrecen józsai városrészében működő Fény Felé Alapítvány mintegy 800 millió forint vissza nem térítendő támogatásból épített, illetve korszerűsített nyolc lakóotthont.

Az államtitkár szerint ugyanakkor az intézményrendszer a mai napig hordozza a kommunizmus örökségét, amikor nagy, a lakoságtól távol eső épületekben helyezték el a fogyatékosokat.

A támogatott lakhatás ezeket a nagyintézményeket váltja ki, fogyatékos embereket kisebb lakásokban, szomszédokkal körülvéve helyezik el – magyarázta, megjegyezve, hogy az első ilyen otthonok megnyitását még sok esetben lakossági ellenállás, félelem kísérte.

Korábban írtuk

Azóta az előzetes félelmet felváltotta a tapasztalat, az együttműködés, s a lakók ugyanúgy együtt tudnak élni a fogyatékos emberekkel, mint a többi szomszédjukkal – összegezte az országosan szerzett tapasztalatokat Fülöp Attila.

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere hozzátette: Debrecen józsai városrészében már hét támogatott lakóotthon működik, a helyi lakosok életének részeivé váltak a fogyatékos emberek, akiket „a tudás, a szív és a lélek” együttes jelenléte jellemez.

Suller Attila Károlyné kuratóriumi elnök jelezte: a beruházásokkal 18 fogyatékossággal élő ember elhelyezését tudták megoldani, ezzel 42-re emelkedett a bentlakásos támogatott otthonokban, családi házas környezetben elő gondozottak száma. Az alapítvány a nappali ellátottakkal együtt 300 fogyatékossággal élő emberről gondoskodik – tette hozzá.

Ismertetése szerint a Fény Felé Alapítvány jelenleg egyedüli szervezetként működtet Debrecenben támogatott lakhatás szolgáltatást.