Répássy Róbert azt követően beszélt erről, hogy együttműködési megállapodást kötött az IM, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium és a MÁV Zrt. a közérdekű munka büntetés hatékonyabb végrehajtásának támogatására, majd ez alapján az együttműködésbe elsőként bekapcsolódó Budapest Főváros Kormányhivatala is megállapodást kötött a vasúttársasággal.

Hirdetés

Az államtitkár kifejtette, hogy a közérdekű munka büntetés olyan közösségben végrehajtott büntetés, amely értéket teremt és amelynek során az elítélt nem passzív elszenvedője a büntetésnek, hanem az aktív szerepvállalásával valósul meg. Költséghatékony és az ellenszolgáltatás nélkül végzett munka konkrét anyagi hasznot is jelent – tette hozzá.

A közérdekű munka büntetés alternatív szankcióként meghatározó az igazságszolgáltatás rendszerében, végrehajtásáért a fővárosi és vármegyei hivatalokon belül működő pártfogói felügyeleti szolgálat felel – ismertette.

Hozzátette: végrehajtása évek óta az igazságügyi pártfogó felügyelői tevékenység legnagyobb ügyszámú ügycsoportja, 2023-ban országosan több mint 28 ezer közérdekű munka büntetés volt folyamatban. A munkalehetőséget eddig jellemzően önkormányzatokkal kialakított együttműködésekkel biztosították.

Úgy fogalmazott, hogy a végrehajtást nehezíti egyebek között a munkáltatók telítettsége, illetve az, hogy vannak az országnak olyan területei, ahol kevesebb munkáltató áll rendelkezésre.

Korábban írtuk

A most aláírt keretmegállapodás az egész országra kiterjedően alapozza meg a területi pártfogó felügyelői szolgálatok számára a közérdekű munka büntetések hatékony végrehajtását – hangsúlyozta Répássy Róbert.

György István, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta, hogy Budapest Főváros Kormányhivatalára kiemelt szerep hárul a pártfogó felügyeleti munkában. Elmondta, 354 pártfogó felügyelő dolgozik országosan, Budapesten 60 fő. Ezért örömmel fogadták, támogatták, hogy az aláírt keretmegállapodás részeként elsőként a fővárosi kormányhivatal kötött megállapodást a MÁV-val.

Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, szövetséget kötöttek, hogy a társadalom írott szabályaival szemben vétők lehetőséget kapjanak a törlesztésre a társadalom felé. Hozzátette: szeretnék, hogy a hozzájuk kerülők ne csak büntetésnek, hanem lehetőségnek tekintsék a munkát.