Hirdetés

Kövek repültek a kiutasítási központ magas fala mögül; a kiérkező rendőröket dobálták a bent lévő illegális bevándorlók úgy, hogy megbontották a falakat.

A migránslázadás azután tört ki, hogy egy 22 éves Guineából származó férfi öngyilkos lett. Társai szerint elkeseredett, amiért táborba került és kiutasítás várt rá, holott korábban azt remélte, hogy Olaszországban munkát talál, amiből el tudja tartani az Afrikában hagyott családját.

A bentlakók matracokat égettek, biztonsági kamerákat rongáltak, felgyújtottak egy rendőrautót és megpróbáltak kitörni a szigorúan őrzött táborból. Az összecsapásban három rendőr megsebesült. A migránslázadást a rendőrök csak könnygázzal tudták visszaszorítani, tizennégy migránst letartóztattak.

Olaszországban tíz ehhez hasonló kiutasítási központ van. A zsúfolásig megtelt intézményekben másfél évig is fogva tarthatnak egy-egy migránst, mielőtt sikerül kitoloncolni – ismerteti cikkében a hirado.hu.

„Az esetek többségében ezeket az embereket soha nem küldik vissza hazájukba, mert Olaszországnak nincs kétoldalú megállapodása erről. Így nem marad más, mint hogy itt legyenek bezárva”

– mondta egy olasz ellenzéki képviselő, aki elment a lázadás helyszínére.

Korábban írtuk

Tavaly 160 ezer migráns ért partot Olaszországban, a befogadóközpontok országszerte megteltek. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az illegálisan érkező migránsoknak kevesebb, mint a három százalékát tudták eddig visszatoloncolni saját országába.

Giorgia Meloni kormánya, hogy enyhítse az országra nehezedő migrációs nyomást, Albániával kötött megállapodást arról, hogy ottani táborokba szállítják át az Olaszországba érkező illegális bevándorlókat. A két migránstáborban évente 36 ezer bevándorlót látnának el és dolgoznák fel az ügyüket.

A teljes cikket a közmédia hírportálján olvashatják.