Mint azt a szervező Mórahalom városának képviseletében Duka Félix elmondta: sok vendéget várnak, elsősorban a környező településekről, de már bejelentkeztek a vajdasági, erdélyi, olasz és német résztvevők is. A rendezvény egyébként egyre népszerűbb, hiszen több ezren szoktak ellátogatni a településre. A mulatság mellett idén háromnapos konferencia is lesz, amelyen a testvértelepülések képviselői tanácskoznak a szegénység és kirekesztettség témájában.

A komoly tartalom után a programok valóban a kikapcsolódást és a gasztronómiát szolgálják. A sokadalom első napján, június 24-én kétezer adag gulyásleves osztanak majd szét, amely vadhúsból készül. A vendégek mintegy kétezer szál saslikot is megkóstolhatnak, sőt a város polgármestere, Nógrádi Zoltán híres ágyaspálinkájának a titkát is megosztja az érdeklődőkkel.

A második Dél-alföldi Rétesfesztivál július 1-én kezdődik. Az ígéretek szerint mintegy hatvan rétes lesz a kínálatban, az édesek mellett sós variációk is. Néhány különlegességet említve a szervezők elárulták, hogy biztosan lesz csokoládés-túrós, paprikáscsirkés-nokedlis, csirkemáj-rizottós, szarvasgombás-puliszkás és banános-karamellás-túrós. A szarvasgombás-káposztásról még folynak a tárgyalások – árulta el Elekes Zoltán, a fesztivál gasztronómiai vezetője.

Sütési versenyre kelhetnek július 2-án a civilek is. A megmérettetés főkóstolója Kovács Lázár séf lesz. Egy nappal később a település apraja-nagyja ismét megpróbálja felállítani, sőt megdönteni a tavalyi rétes rekordját. Igaz, most nem hivatalosan szeretnék túlszárnyalni az egy évvel ezelőtti 19,9 méteres rekordot. A kisütés utáni értékesítésből származó bevételt pedig – csakúgy, mint tavaly – a Szegedi Gyermekklinika Koraszülött Intenzív Osztálya javára ajánlják fel.

A sokadalom idén kiegészül egy új alkotóelemmel, a rétes mellett ugyanis kalácsot is sütnek majd. Naponta a közeli településekről érkeznek a kalácssütő asszonyok, akik az érdeklődők számára megtanítják az igazi tanyasi foszlós finomság elkészítésének módját. Aki pedig megszomjazik, a homoki borokat kóstolva olthatja szomját a fröccssátorban – mondták a szervezők.

A gasztronómiai élvezet mellett a kultúrára vágyók sem panaszkodhatnak majd, hiszen lesznek színházi előadások, koncertek, kiállítások és különféle bemutatók.

(MTI)