A Megnézheted Magad! című népegészségügyi kommunikációs kampány folytatásaként a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság megbízásából ma indul útjára a Rizikófaktor teszt és prevenciós kampány. Az akció három olyan területet érint, amely a fiatalabb, aktív korú lakosság körében jelent problémát, úgynevezett rizikófaktort, aminek számtalan egészségügyi hatása van. Ez a három nagy terület a stressz, a szex és a szenvedélybetegségek.

Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár kampány beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta: „Ma népegészségügyi katasztrófahelyzet van, mi megpróbáljuk hozzá igazítani az elérhető szűrőrendszereket, ösztönzőket, addig is a figyelemfelhívásra koncentrálunk.”

Ma a 35-64 éves magyar férfiak 30,4 százaléka elhízott, 41,3 százaléka túlsúlyos. A nők esetében 29,7 százalék elhízott, 33,8 százalék túlsúlyos. A 7 éves gyerekek közül minden 5. fiú és minden 4. lány túlsúlyos, vagy elhízott. A 45-65 éves nők számára 2 évente ajánlott a mammográfiás emlőszűrés: a népegészségügyi célú szűrésen a megjelenési arány évek óta 40-50% körüli. A 25-65 éves nők számára 3 évente méhnyakszűrés, citológiai vizsgálattal ajánlott: a veszélyeztetett lakosság mintegy harmada vesz részt méhnyakszűrésen. A szexuális úton terjedő egyes betegségek ellen védőoltás is van – hazánkban már mintegy 210 önkormányzat részben, vagy egészben vásárolt megelőző oltóanyagot, így évente több ezer tinédzsert oltanak be. Az 50-70 év közötti férfiak és nők számára ajánlott 2 évente vastagbél szűrésen részt venni: évente mintegy 8500 új esetet regisztrálnak és közel 5000 személy veszíti el életét. – sorolta az államtitkár az elrettentő adatokat.

A kampányban résztvevők a life.hu/rizikofaktor internetes oldalon kitölthetnek egy tesztet, amely megmutatja, hogy az életkorukból és életvitelükből adódóan milyen egészségügyi rizikófaktorokkal kell szembenézniük. Ha a teszt eredményeiből arra lehet következtetni, hogy az illető rizikócsoportba tartozik, azaz a jövőben nagyobb eséllyel kell számolnia bizonyos betegségekkel, a honlap őt egy térkép segítségével a lakó-, vagy tartózkodási helyéhez legközelebbi szűrő vagy ellátó pontra irányítja.

A kampányindítón a Rizikófaktor arcai háziorvosi konzultáción vettek részt, ahol az orvosok személyre szabott életmódbeli és egészségmegőrző tanácsokkal látták el őket.

A kampányban Keresztes Ildikó, Vastag Tamás és Shodeinde Dorka a maguk történeteit osztják meg a kampány már említett három témáját illetően. Üzenetük, hogy a teszt kitöltésével máris tettél valamit önmagad jobb megismerése érdekében, és az egészségedért – vagyis, ha szükséges mindenképpen változtass az életmódodon.