Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Hirdetés

A szlovák miniszterelnök hozzátette: a három országnak igaza volt, amikor a migrációs válság idején azt mondta, hogy az EU-nak nem az illegális bevándorlók újraelosztására van szüksége, sem pedig arra, hogy kötelező kvótákat állapítson meg. „Arra van szükség, hogy olyan intézkedéseket fogadjon el, amelyek megvédik a külső határokat” – mondta Robert Fico.

„Mindannyian abszolút prioritásnak tartjuk az illegális migráció megfékezését, és ennek érdekében nyomást fogunk gyakorolni az EU vezetésére” – szögezte le Robert Fico. A kialakult migrációs helyzet súlyával kapcsolatban hangsúlyozta: tudatosítani kell, hogy Európában jelenleg már legalább 5 millió migráns tartózkodik illegálisan.

Elmondta: szó volt a migráció megfékezését célzó innovatív intézkedésekről, az unió területén kívüli menedékkérelem-feldolgozó központok (hotspotok) létrehozásáról és a visszaküldési politika javításáról is. Leszögezte: meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a migránsok az EU-n kívül adják be menedékkérelmüket.

Kijelentette: Szlovákia korábban sem támogatta a migrációs paktumot, és most is elutasítja azt, mivel az a meggyőződése, hogy az nem old meg semmit.

Korábban írtuk

„A migráció teljesen új szabályozására van szükség” – emelte ki, rámutatva: a migrációval foglalkozó jelenlegi uniós szabályozás a gyakorlatban nem használható a jelenség megfékezésére. Hangsúlyozta: minden schengeni országnak joga kell legyen arra, hogy eldönthesse, kit enged belépni a saját területére. Megjegyezte: „nagyon érdekesnek” tartja, hogy amikor a háborúról, amikor a véres harcok folytatásáról van szó, „gond nélkül tízmilliárdokat lehet találni” erre a célra, viszont az illegális migráció hatékony megfékezésére nem akadnak források az unióban.

Robert Fico az illegális bevándorlás megfékezésében tett erőfeszítésükért Orbán Viktornak és Aleksandar Vucicnak is köszönetet mondott, és kijelentette: Szlovákia minden szinten támogatja Szerbia uniós integrációs folyamatát.

„Nem tudom elképzelni, hogy ebben bárki megelőzze Szerbiát, mindent meg fogunk tenni, hogy a csatlakozás minél hamarabb valóra váljon” – jelentette ki.

Szólt a visegrádi együttműködés megtartásának fontosságáról is, megjegyezve: „folytatólagos próbálkozások vannak” a V4-es együttműködés felszámolására, de ezeket a próbálkozásokat el kell utasítani. „V4 – igen” – szögezte le.

A magyar-szlovák-szerb találkozó központi témája az illegális bevándorlás elleni közös fellépés és az Európai Unió (EU) külső határainak védelme volt. A központi témák összefüggésében a csúcstalálkozón terítékre kerültek a regionális együttműködés megerősítésének lehetőségei, illetve az EU és a Nyugat-Balkán országai közötti – az európai migrációs helyzet javítását célzó – együttműködés elmélyítése is.