Az eredetileg állami, önkormányzati, egyetemi és tudományos akadémiai összefogással elinduló projektet lényegében átadták egy mélyépítéssel foglalkozó cégnek, a Szeviép Investment Zrt-nek, amely így többségi tulajdonosa lett a GIK 2005 Kft-nek – folytatódik a közlemény.

A GIK. Kft. nyert egy milliárd forint uniós pályázati forrást, jött egy alkalmatlan havercég, amely információk szerint még a fenti tulajdonrészt sem fizette ki az eladónak és úgy lett a projektcég 85 %-os tulajdonosa, hogy elmulasztotta kifizetni a vételárat az állami tulajdonú Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt-nek. Miként kerülhetett fizetés nélkül a cégnyilvántartásba a Szeviép üzletrész-szerzése? Netán „elvtársi segítséggel”? Miért járultak úgy hozzá a tulajdonszerzés cégbírósági bejegyzéséhez, hogy a vételárat még nem teljesítette a vevő? – teszi fel a kérdést a fideszes politikus.

A Dél-Alföldi Zrt. az üzletrész kifizetésének elmaradása miatt felszámolási kérelmet terjesztett elő a Szeviép ellen. Az indulásnál még közösségi beruházásból mára magánberuházás lett, ahol a tudáshátteret adó Egyetem, vagy a jövőben ide települni kívánó biotechnológiai cégek hátrányosabb helyzetben lesznek, mintha állami, önkormányzati, egyetemi és tudományos akadémiai irányítású lenne a GIK. De még ez is jobb lenne a semminél. Viszont nem történik egy kapavágás sem – írja Gyimesi László.

A Fidesz álláspontja szerint Szegednek igenis szüksége van a beruházásra. Éppen ezért nem mindegy, hogy azt olyan kezekbe helyezték, akinek milliós kifizetésekkel is gondja van, nemhogy milliárdos beruházásokkal, ráadásul a biotechnológiáról ismerete sincs. A szocialisták kockáztatták az Európai Uniótól elnyert 1 milliárd forintnyi támogatást amit most Szeged elveszíthet.

Sebesen közeledik a 2010. március 31-i dátum. A projekt végrehajtására a – többek között – szegedi közpénzből létrehozott cégnek – az NFÜ tájékoztatása szerint – ennyi ideje van befejezni a beruházást, az ugyanis a projekt tervezett befejezésének Brüsszel felé bejelentett határideje. A fenti kép tanúsága szerint ezt nem lehet kivitelezni…