Hogyan képviselhet a kultúra területén értéket, ha valami „roma”, míg más esetben stigmaként használjuk a kifejezést? Milyen a megítélése a roma művészetnek? Miért más egy előadás, költemény, ruha, attól, hogy roma az alkotója? A Humana Magazin március 3-án, „Roma” – Brand vagy stigma? címmel tartandó programján, a gondolatébresztőnek szánt Romazsaruk című film vetítése után a meghívott szakemberek és a résztvevők segítségével próbál választ adni ezekre a kérdésekre.

A Humana Egyesület 2009-ben jött létre azzal a céllal, hogy kiálljon az emberi jogok elismerése és megismertetése mellett Magyarországon. A Humana Egyesület tevékenységein keresztül az alábbi célokért küzd: a társadalmi különbségekből fakadó konfliktusok enyhítése, a közösségi felelősségvállalás erősítése, valamint szemléletformálás és kulturális értékteremtés elősegítése. Az egyesület fő tevékenysége a Humana emberi jogi magazin kiadása, amely kéthavonta jelenik meg Budapesten és több magyarországi nagyvárosban. Az ingyenes kiadvány célja, hogy a mai világban kényes, a társadalmat megosztó és egyben nagyon is foglalkoztató emberi jogi témákat bemutassa egy fiatalok által szerkesztett, fiataloknak szóló lap keretein belül.

A Humana Egyesület az HBO Magyarországgal együttműködve indította el tematikus filmklubját, amelynek célja, hogy hónapról-hónapra olyan dokumentum- és játékfilmeket mutasson be az érdeklődőknek, amelyek egy-egy fontos és aktuális társadalmi problémára világítanak rá, és emellett párbeszédre késztetnek.

A márciusi Humana filmklub keretében az HBO saját gyártású dokumentumfilmjét, a Romazsarukat mutatják be.

„A dokumentumfilm három, különböző életszakaszban lévő roma ember életét vázolja fel, akiknek különböző céljaik vannak. Egyvalami azonban közös bennük: mindhárman olyan álmot álmodtak maguknak, amelyet kevés roma tud megvalósítani: ki akarnak törni, amihez a rendőri pálya jelenti az utat. A Romazsaruk által bepillanthatunk a rendőrök mindennapi munkájába is, elgondolkodhatunk azon, jó-e és kell-e roma a rendőrség tagjai közé.”

A film utáni interaktív beszélgetés vendégei lesznek többek között:

Balogh Rodrigó, a Tollfosztás – „Tolerancia-színház” rendezője, a Független Színház vezetője

Varga Erika, a Romani Design márka és a Romani Divat Stúdió alapítója

Horváth László, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa

és reméljük Jónás Tamás, költő is részt tud venni a beszélgetésen.

Helyszín: Roham Bár – 1088. Bp., Vas utca 16.

Időpont: 2011. március 3., 18 óra

A film magyar nyelvű. Hossza kb. 59 perc.

A részvétel ingyenes!

Bővebb infó a programról a Humana Magazin elérhetőségein: www.humanamagazin.eu, info@humanapress.eu, illetve a facebookon.