Továbbra sem tesz vallomást az augusztus 21-én a Perényi 1. nevű debreceni szórakozóhelyen elfogott Cs. István. Pontosabban a sörözőtől 300 méterre szedték le őt Honda motorjáról a rendőrök, miután a kommandós akció után rácsörögtek, mondván igaz, hogy elengedték őt, de mégis menjen vissza. Ekkor visszafordult, és ezek után fogták el.

Cs. István ügyvédje, Barcsi István éppen emiatt úgy véli, hogy nem stimmel a rendőrök azon nyilatkozata, hogy azért kellett akkor lecsapni a vélt tettesekre a zsúfolt szórakozóhelyre, mert tudták kik és mikor vannak együtt a gyanúsítottak, hiszen régebb óta figyelték őket. Ebben az esetben Cs. Istvánt el sem engedték volna a helyszínről, ahonnan a férfi a motorjával hajtott el – vélekedett az ügyvéd. A kurta-furcsa elengedésről, majd elfogásról természetesen Bencze József országos rendőr-főkapitányt is megkérdeztük, aki nem kívánta kommentálni az esetet.

„A rendőrök a sajtóban megjelent feltételezések szerint azt is tudták, hogy motoros illetőt kell keresniük, mert a helyszínek feltérképezését egy motoros végezte el. Ennek tudatában mégis elengedték az ügyfelemet? Ez azért elég furcsa. Ráadásul egy olyan motor, mint az övé, meglehetősen feltűnő lett volna a cselekmények helyszínén. Korábban pedig semmilyen motorról nem tettek említést a sajtótájékoztatókon ” – jegyezte meg Barcsi István. Az általa említett, sajtóban megjelent feltételezéseket a motoros felderítésről azonban hivatalos rendőri forrás nem támasztotta alá.

Az ügyvéd szerint ügyfele motorja egyébként nem alkalmas arra, hogy terepen száguldozzon vele. Ezt lényegében egyébként senki nem is állította, hiszen egy feltételezett motoros felderítést aszfaltúton is végre lehet hajtani. A sajtóban elterjedtek ellenére nem igaz az sem, hogy védence „megfigyelőként”, „felderítőként”, vagy „fegyverbeszerzőként, illetve kiképzőként” vett volna részt a cselekményekben – mondja a védő. Erre nézve gyanúsítást sem közölt vele a nyomozóhatóság, és Cs. István Koszovóban bár katonaként volt kint, de gépkocsivezetőként, és csak a legáltalánosabb fegyverhasználatra képezték ki.

Barcsi István elmondta: „Egyelőre nem tudjuk, milyen bizonyítékai vannak a nyomozóknak az ügyfelemmel szemben, amint közlik ezeket, akkor leszünk abban a helyzetben, hogy érdemi védekezést terjeszthessünk elő. Az ügyvéd elárulta, csütörtökön a szokásos tisztasági holmikon kívül két nagy rejtvényfejtő könyvet adott be Cs. Istvánnak.

(hvg.hu)