Rövid sajtótájékoztatóján Bencze József nem árulta el, hogy a dokumentumok miatt az NBH után a rendőrségnél is indul-e belső vizsgálat. Az országos rendőrfőkapitány azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatallal is felvették a kapcsolatot, amikor leszűkítették a cigányok elleni támadások gyanúsítottjainak körét – szavaiból azonban nem derül ki egyértelműen, hogy kaptak-e információt a titkosszolgálatoktól.

A romagyilkosságokról szóló, az interneten közzétett anyag kapcsán Bencze József azt nyilatkozta: „nem látok olyat, hogy belsős rendőrségi forrásból lenne”. „Az illetékes szolgálatokat megkerestük, amikor a személyek képbe kerültek, illetve realizálásra kerültek” – tette hozzá. „Kértük, hogy nézzük meg irattáraikban, hogy a személyekkel kapcsolatban bármi felmerült-e korábban. Bármilyen információ, hogyha az államtitkot képez, akkor adjanak abba a rendőrségnek betekintést. Egyelőre itt tartunk” – fejtette ki Bencze József országos rendőrfőkapitány.

Az interneten közzétett anyagról már kiderült, hogy hiteles adatokon alapul, az NBH szerint az összeállítás szerzője vagy szerzői belső információkból vonhatták le következtetéseiket. Az irat szerint az elhárítás tudott arról, hogy a cigányok elleni gyilkosságsorozat egyik feltételezett elkövetője 2008 elején lőfegyverek és lőszerek beszerzését tervezte. Egy másik gyanúsítottról pedig az összeállítás tényként közli, hogy a Katonai Biztonsági Szolgálat titkos kapcsolata volt.

(hírTV)