Befejeződött a Nemzetbiztonsági Hivatal belső vizsgálata az internetre felkerült, a romaügy gyanúsítottjairól szóló állítólagos dokumentum ügyében.

A Népszava úgy tudja, hogy a vizsgálat eredményeit jelenleg a titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter, illetve a Nemzetbiztonsági Iroda elemzi.

A napilap szerdai száma szerint elvben néhány napon belül tájékoztatják is a közvéleményt az eredményekről, ám biztosan nem túl részletesen. Az ugyanis nem közölhető, hogy az iratokban megjelenő információkból mi volt pontosan államtitok.

A napilap forrása úgy fogalmazott, hogy csapdahelyzetben van az NBH, hiszen a hivatal nem teheti meg, hogy bármely, esetlegesen valós – a közlő által már megsértett – államtitokról szóló információt megerősítsen. Ugyanakkor a valótlan részleteket sem emelheti ki, hiszen azzal a „fennmaradó” információk államtitok voltára tenne utalást, ami ugyancsak bűncselekmény. Az informátor szerint ezzel az irat szerzője is pontosan tisztában volt, amikor valós és valótlan információkat gyúrt össze ilyen szétválaszthatatlanul a levélben.

Az internetes oldalon, melyen mindezt közzétették, egyébként csak a megjelentetést közvetlenül megelőzően regisztrált az ismeretlen felhasználó, és azon a lapon e felhasználótól más, további tartalom azóta sem olvasható. A közzététellel egyidejűleg hívták fel a sajtó figyelmét a háromoldalas levélre. Így ez nem kiszivárogtatásnak, hanem tudatos manipulációs kísérletnek nevezhető. A napilap forrása szerint ez – valószínűleg volt titkosszolgálati beosztottak közreműködésével – egy dezinformációs műveletnek tűnik, mely alkalmas lehet olyan távlati politikai – de legalábbis nem szakmai – célok elérésére, melynek egyik eleme a magyar nemzetbiztonsági szolgálatokba, elsősorban az elhárításba vetett szakmai és társadalmi bizalom megrendítése.

A Népszava értesülései szerint az NBH várhatóan feljelentést tesz államtitoksértés miatt.

A Népszabadság arról ír: a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) még nem adta át a rendőrségnek a romák elleni támadások gyanúsítottainak többéves megfigyelése alatt összegyűlt információkat, bár az országos rendőrfőkapitány szerint a rendőrség korábban segítséget kért az NBH-tól az ügyben.

Tarjányi Péter

Tarjányi Péter rendőrségi szakértő a lapnak azt mondta, hogy szerinte a legtöbb társhatósággal zökkenőmentesen lehet együtt dolgozni, kivéve az NBH-t. Úgy látja: megérne egy katonai ügyészségi vizsgálatot, hogy pontosan mit tudtak a gyanúsítottakról, mert igaznak tűnik az interneten terjedő, állítólag NBH-s körökből származó információ, hogy korábban figyelték őket.

A katonai titkosszolgálatok eddig nem kommentálták azt a másik információt, hogy az egyik gyanúsítottat korábban beszervezték volna – Tarjányi Péter szerint azért, mert kínos lehet a számukra a kérdés. A rendőrség nem tud külön emberről vagy csoportról, amely irányította volna esetleg a négy férfit.

Tarjányi Péter azt mondta ennek kapcsán, hogy a felszerelésük több milliót ért, nem valószínű, hogy azt maguk szerezték volna be legális jövedelemből.

(hirado.hu/Népszava/Népszabadság)