Dan Gavrilescu, a romániai harmadosztályú bajnokságban játszó Szatmárnémeti Olimpia FC labdarúgója ellen Kereskényi Gábor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője tett panaszt a diszkriminációellenes tanácsnál. A képviselő azért fordult a tanácshoz, mert a focista az egyik közösségi portálon Dorel Cioca polgármester oldalán a magyarokat gyalázó kommenteket közölt. Egyebek között ezt írta: „mindannyiatokat elgázosítanálak, és lágerbe küldenélek!”

Az RMDSZ képviselője megengedhetetlennek tartotta, hogy a város által fenntartott, és a magyar adófizetők pénzén is működtetett labdarúgó klub játékosa így vélekedjen a magyarokról. Kereskényi Gábor a labdarúgó egyesületnél is kezdeményezte a játékos felelősségre vonását.

A Szatmári Friss Újság csütörtökön azt közölte, hogy pénteken ül össze a sportklub igazgató tanácsa megvitatni Gavrilescu ügyét.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke az MTI-nek elmondta, a testületnek három hónap áll rendelkezésre, hogy meghallgassa a feleket és döntsön az ügyben. Hozzátette, a tanácson belül előreláthatólag a szólásszabadság határairól fognak tárgyalni, arról, hogy milyen mértékben számít nyilvános térnek a közösségi oldal.

Asztalos Csaba hozzátette, a tanács több korábbi döntésében is nyilvános véleménynyilvánításnak tekintette a közösségi oldalakon közzétett bejegyzéseket. Az egyik ilyen döntését a bepanaszolt fél bíróságon támadta meg, és elveszítette a pert.

(MTI)