Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

A bolgár elnök elmondta: a megbeszélésen a kereskedelem, a pénzügy és a turizmus témáját is érintették, de nagyon sok más lehetőséget látnak az együttműködéseket illetően. Példaként említette a magas hozzáadott értékkel kapcsolatos gazdasági ágazatokat, a honvédelmi és a védelmi ipart. Megbeszélést folytattak a kulturális és az oktatásügyi együttműködésről is – tette hozzá.

Rumen Radev kulcsfontosságú kérdésnek nevezte az energiaügyi biztonság, az energetika kérdését. Kiemelte: Bulgária megígérheti, hogy a jövőben is fontos és stabil partner lesz a tranzitszállításokat illetően.

Kiemelte: mindkét fél egyetért abban, hogy az atomenergia nagyon fontos az energiaügyi biztonság szempontjából.

A bolgár elnök örömét fejezte ki, hogy a magyar fél segíti a magyarországi bolgárok kulturális értékeinek megőrzését és anyagi támogatást is nyújt.

Korábban írtuk

A szombaton Budapesten nyíló Bolgár Kulturális Központról elmondta: ez egy élő híd az itteni bolgárság, a két ország és a két nép között.

Rumen Radev kiemelte: mindketten kiállnak államaik szuverenitása mellett, és hozzájárulnak ahhoz, hogy Európa biztonságosabb legyen, és még tovább fejlődjön.

A migrációs problémával kapcsolatban a bolgár elnök kifejtette: egy eredményes politikával kell megőrizni a határainkat, együttműködve azokkal az országokkal, amelyek ki vannak téve a migrációs tranzitnak. Köszönetét fejezte ki Magyarországnak, hogy védi az unió külső határait, hozzátéve: Magyarország és Bulgária e téren is együttműködik.

Kiemelte azt is: Bulgária is kiáll és fontosnak tartja az uniós bővítést a nyugat-balkáni régióban.

Az ukrajnai háborúról Rumen Radev elmondta: elítélik az orosz agressziót Ukrajna ellen, támogatják Ukrajnát, a háború első napjától humanitárius segítséget nyújtanak.

A bolgár elnök hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy a háború tovább folytatódjon, eszkalálódjon, de a békés megoldás megtalálása csak diplomáciai erőfeszítéssel tud megvalósulni.