Hirdetés

A honvédség parancsnoka elmondta: 2010-ben még mindössze 17 tartalékos volt az országban, mára viszont 11 ezer önkéntes tartalékos van Magyarországon.

Elmondta, a jelentkezőknek egy alapkiképzésen kell átesniük, de – tekintettel arra, hogy ők munka mellett végzik ezt a kiképzést – hosszabb idő áll rendelkezésükre ennek teljesítéséhez. Hozzátette: a tartalékosok akár nemzetközi missziókban – például a Balkánon vagy Irakban – is részt vehetnek.

A tartalékosok valós képességet tudnak felmutatni, valós részét képezik a teljes magyar haderőnek – emelte ki.

Megjegyezte, a missziók mellett a tartalékosok nagy segítséget jelentettek a déli határ védelmében és a koronavírus-járvány alatt is. Számtalan tartalékos vállalt plusz szolgálatot, mert értette, hogy a haza hívja őket, nemcsak felvették az egyenruhát, hanem valóban szolgáltak – fogalmazott Ruszin-Szendi Romulusz.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy az alapvető harcászati feladatokra felkészítsék a tartalékosokat, de emellett szinte mindenhol bevethetők, „hiszen fegyelmezettek, csapatban dolgoznak, megvan a logisztikai támogatásuk és szeretik a magyar hazát”.

Szólt arról is, szeretnék, ha minél több fiatal csatlakozna a tartalékosokhoz. Szeretnék elérni továbbá, hogy a tartalékosok létszáma a jelenlegi 11 ezerről 20 ezerre nőjön.