Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Ruszin-Szendi Romulusz fogadta az észak-macedón vezérkari főnököt

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy emlékeztetett rá: több mint ötszáz magyar katona szolgál folyamatosan a Nyugat-Balkánon, Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában.

Hirdetés

Kiemelte: Észak-Macedónia kulcsfontosságú szerepet tölt be annak érdekében, hogy a Nyugat-Balkán békéje és biztonsága fennmaradjon, ezért évente találkoznak az Észak-Macedón vezérkarfőnökkel, hogy megbeszéljék, ki hogyan látja a helyzetet.

Az altábornagy elmondta, a szerdai megbeszélésen szóba került, hogy az együttműködés elmélyítése érdekében a magyar katonák részt vesznek az észak-macedón tréningeken, kiképzéseken.

Ruszin-Szendi Romulusz közölte: tárgyaltak továbbá az EUFOR Altheának a jövőjéről, a magyar haderőfejlesztésről és a macedón elképzelésekről is. A tárgyaláson szó esett a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) és a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoportjának (HUN eVA BG) szerepéről is a védelemben.

A honvédség parancsnoka hangsúlyozta: Magyarországot keletről és délről is fenyegetés éri, ezért a megbeszélésen szóba került az orosz-ukrán háború is. A NATO frontországaként Magyarország több információval rendelkezik, ezeket megosztottuk az észak-macedón vezérkari főnökkel – jegyezte meg.

A délről érkező, illegális migráció jelentette fenyegetéssel kapcsolatban az altábornagy elmondta, Észak-Macedónia tapasztalatai elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy Magyarország is felkészüljön, „ha ez a fajta fenyegetés, nyomás még erősebbé válik”.

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: a megbeszélésen szóba került Észak-Macedónia euroatlanti integrációja is, amit Magyarország eddig is támogatott, a többi balkáni ország csatlakozásával együtt. „Szükséges, hogy ezek az országok az Európai Unió részévé válhassanak egyszer, és így egy egységes tömböt képviselve tudjunk fellépni Európa, azon belül hazánk érdekeiért” – jelentette ki.

Korábban írtuk