Hirdetés

Martí Zoltán műsorvezető, az MTVA online igazgatója elmondta: Záborszky Ede újságíró, a Facebook tényellenőre nem fogadta el a műsorba való meghívást, mint ahogy Dávid Dóra, a Tisza Párt EP-képviselője, a Meta korábbi jogtanácsosa sem. A Tisza Párt a meghívásra írt válaszban más okok mellett ezt azzal indokolta, hogy az egyik meghívott a Fidesz fiókpárt vezetője, a másik propagandista.

Schiffer András arról beszélt, hogy korábban a polgári demokráciákban a törvények az azokat írató tőkésekre is vonatkoztak, manapság a legnagyobbak cégcsoportokra a jog nem vonatkozik. Megjegyezte, hogy február 17. óta az EU területén életbe lépett a DSA-rendelet, amely megpróbálja jogi keretek közé szorítani a közösségiplatform-szolgáltatók ténykedését, amelyek „a politikai nyilvánosságot készülnek lenyelni, akikre senkinek nincs ráhatása”.

Az ügyvéd szerint a közösségi médiás felületek egyre keményebben avatkoznak bele a választási kampányokba, ezért a ma még független államoknak alaptörvényben kellene világossá tenniük, hogy cégeknek semmi keresnivalójuk a politikai arénában.

Megemlítette, a platformszolgáltatók olyan szinten leuralják a piacot, tőkeerősek, hogy gyakorlatilag nem tekinthető szabadnak a verseny. Úgy vélte, azt kell elérni, hogy „tégláról téglára elszámoltathatóvá lehessen tenni a kapitalizmust először az EU-n belül, majd azt kiterjeszteni globálisan.

Toroczkai László országgyűlési képviselő, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke elsőként utóbbira reagálva hangsúlyozta: pontosan tudja, hogy a „fiókpártozás” Radnai Lászlótól származik, aki Magyar Péter előtt egy másik bábu, Vona Gábor felett vette át az uralmat, vagyis egy általa tudatosan kitalált projekt. Szerinte az sem véletlen, hogy fia a Tisza Párt alelnöke jelenleg.

Korábban írtuk

Az ellenzéki politikus jogerős bírósági ítélet ellenére sem kapta vissza törölt Facebook-fiókját a Metatól, mert véleménye szerint a globális nagyvállalatok ezt is megtehetik, hiszen „törvények és országok felett állnak”. Nincs a világon még egy parlamenti pártelnök, akit indoklás nélkül letöröltek, kitiltottak, azóta is veszélyes személyként tartanak számon – mondta.

Toroczkai László kiemelte: nem elég csak az, hogy egy politikus ügyesen használja a közösségi médiát, az is fontos, miként állítják be a platform algoritmusát, hiszen párttársai, Dúró Dóra és Novák Előd esetében lecsavarták az algoritmust, így lényegesen kevesebb emberhez értek el. Mint mondta, ugyanígy „felcsavarást is alkalmazhatnak”, mert Magyar Péter ugyan jól használja a közösségi médiát, de amikor elindult, olyan elérései voltak, amire az Egyesült Államok legnagyobb sztárjai is képtelenek.

Feltette ezzel kapcsolatban a kérdést, vajon Dávid Dóra véletlenül került a Tisza Párt EP-listájának biztos bejutó második helyére?

Hont András, az Átlátszó újságírója elárulta, hogy Toroczkai Lászlóval ellentétben ő, mint „egyszerű halandó” azt sem tudja, mi a bűne, amiért kitiltották a Facebookról.

Nagy Attila Tibor politikai elemző közölte, hogy ma Magyarországon a politikai kommunikáció nagy része a Facebookon történik, ezért egy-egy kitiltásnak súlyos következményei vannak. Hozzátette, emiatt mindegyik magyar politikus kiszolgáltatott a platformot birtokló Metának.